Όσες έχουμε κάνει παιδιά γνωρίζουμε πως η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντονων μεταβολών τόσο στον οργανισμό όσο και στην ψυχολογία μιας γυναίκας, όπου  η  διατροφή παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην καλή έκβαση της κύησης. Υπάρχουν απλοί κανόνες υγιεινής διατροφής, εύκολοι να ακολουθηθούν από τη σύγχρονη Ελληνίδα, καθώς στη χώρα μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία τροφίμων για να καλύψει όλες τις ανάγκες, αλλά και προτιμήσεις μας. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την κύηση σημαίνει και:

· Αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει η εγκυμονούσα σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση, προεκλαμψία.

· Αυξημένη πιθανότητα για καισαρική τομή.

· Αύξηση της κατακράτησης υγρών, με αποτέλεσμα εμφάνιση οιδημάτων (πρηξίματα) στα άκρα και επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.

· Υπερβολική διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων και εμφάνιση επιπλέον ραγάδων, οι οποίες δύσκολα αποκαθίστανται εντελώς μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

· Μεγάλη δυσκολία στο να χάσει η μητέρα αυτά τα κιλά μετά τον τοκετό!

Ενδεικτικά:

Ανάγκη σε ενεργειακή πρόσληψη (kcal/ημέρα)  Τροφή για έναν και όχι για δύο!

Ενεργειακές απαιτήσεις εγκύου έως τον 7 ο μήνα 2.000-2.200 kcal/ ημ. (όσο και πριν μείνει έγκυος)

7 ο  έως 9 ο μήνα Aύξηση περίπου 300-400 kcal/ημ.

Απαραίτητα

· Οι πρωτεΐνες (αυγό, κρέας, ψάρι, όσπρια κ.λπ.). Για την ανάπτυξη του εμβρύου, την ανάπτυξη και λειτουργία του πλακούντα, την αύξηση των ιστών της εγκύου που απαιτεί η κύηση και για τον σχηματισμό του αμνιακού υγρού. Οι πρωτεΐνες είναι επίσης απαραίτητες κατά την περίοδο της γαλουχίας. – Οι υδατάνθρακες (ψωμί, όσπρια, ρύζι, πατάτα κ.α). Σε περιπτώσεις έλλειψης παρατηρούνται νεογνά χαμηλού βάρους γέννησης με αυξημένες πιθανότητες νοσηρότητας τους βρέφους

· Τα λίπη (αυγό, ελαιόλαδο, λάδι, γάλα, ψάρι, θαλασσινά, κρέας, ξηροί καρποί κ.λπ.) κυρίως σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Συμβάλλουν στη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την οπτική οξύτητα, τη μάθηση καθώς και τη μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού.

· Οι βιταμίνες (φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λπ.). Για την οπτική και ακουστική οξύτητα, το ανοσοποιητικό, την αποφυγή εκδήλωσης μεγαλοβλαστικής αναιμίας, τη μείωση πιθανότητας εκδήλωσης προεκλαμψίας, επιλόχειας κατάθλιψης κ.ά.

· Τα ιχνοστοιχεία (κρέας, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λπ.). Για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των οστών, των μυών και του σώματος, την αποφυγή αναιμίας, την αποφυγή ανωμαλιών όπως η δισχιδής ράχη, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.

Πρακτικές συμβουλές

· Πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα (ψάρια, θαλασσινά).

· Αποφυγή τηγανητών (κορεσμένου λίπους), διαφορετικά χρήση ελαιόλαδου.

· Προτίμηση στα προϊόντα ολικής αλέσεως αντί των άσπρων- επεξεργασμένων, π.χ. ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, δημητριακά.

· Ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών (πλούσια σε διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).

· Προτίμηση σε ωμά φρούτα και λαχανικά ή έστω βρασμένα ελαφρώς ή στον ατμό.

· Προτίμηση σε οργανικά προϊόντα που καθαρίζονται ή κόβονται ελάχιστα πριν από την κατανάλωσή τους.

· Προτίμηση σε βιολογικά προϊόντα.

Ενδεικτικά:

· 3 μερίδες λαχανικά την ημέρα: σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: μπρόκολο, σπανάκι, πράσινα φασόλια ή πιπεριές, καρότα ή γλυκοπατάτες.

· 3 μερίδες φρούτα την ημέρα: μήλο, αχλάδι, μπανάνες, βατόμουρα, πεπόνι, κίτρο.

· 1-3 φορές την εβδομάδα: λιπαρό ψάρι όπως: σαρδέλα, οργανικός σολομός, κολιός, ρέγκα.

 Θα πρέπει να αποφεύγονται

· Μαλακά τυριά: μπρι, ροκφόρ, μαλακά τυριά από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, μη παστεριωμένο γάλα (λιστέρια).

· Ωμά οστρακοειδή και σούσι (παράσιτα)

· Συκώτι (τοξικότητα βιτ. Α, διοξίνες).

· Καφεΐνη και αναψυκτικά τύπου Cola (εμβρυικό στρες, μη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, χαμηλό βάρος γέννησης, αποβολές).

· Αλκοόλ (εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο: βάρος, ύψος, ανωμαλίες στο πρόσωπο, διανοητικά προβλήματα).

· Ζάχαρη. Με τη συνεργασία του Γιάννη Μουζάλα (χειρουργός γυναικολόγος – μαιευτήρας)