1. Ότι θα περάσεις πολύ δύσκολα για τουλάχιστον έναν χρόνο, ανησυχώντας ότι κάτι ακόμη έχει το παιδί που δεν μπορείς να καταλάβεις, αφού δεν θα είναι δίπλα σου όλη η ομάδα των γιατρών που το περιστοίχιζαν στη ΜΕΝΝ και σου δημιουργούσαν ασφάλεια.

2. Ότι θα μετράς ανάσες, γουλιές, μπουκιές, γραμμάρια, βλέμματα, αγγίγματα και – μακάρι – βήματα, για να βεβαιωθείς ότι γίνονται σωστά και όχι πολύ πίσω από την προβλεπόμενη ηλικία.

3. Ότι θα σιχαίνεσαι τον εαυτό σου που κοιτάς το παιδί σου μέσα από ένα μικροσκόπιο και το συγκρίνεις με τα άλλα, αλλά θα το κάνεις.

4. Ότι θα περάσεις δύσκολα με τον μπαμπά του.

5. Ότι θα αποξενωθείς από φίλους και γνωστούς επειδή θα πρέπει να προφυλάξεις το μωρό σου από τις ιώσεις και κανείς δεν θα σε καταλαβαίνει.

6. Ότι ίσως χρειαστούν περισσότερα ιατρικά ραντεβού από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί.

7. Ότι κάθε φορά που θα μπαίνεις στο σπίτι από τη δουλειά, θα τρέχεις να αλλάξεις και να πλυθείς και όχι να αγκαλιάσεις αυθόρμητα το μωρό σου.

8. Ότι θα κοντοστέκεσαι στην ερώτηση «πόσο είναι το μωρό;» και δεν θα μπορείς να απαντήσεις.

9. Ότι θα ψάχνεις να βρεις πού έκανες λάθος και γέννησες πρόωρα.

10. Ότι κάθε φορά που το παιδί σου κατακτά κάτι θα χαίρεσαι διπλά, αφού δεν ήταν δεδομένο ότι θα τα κατάφερνε.

11. Ότι θα νιώθεις κοντά σε κάθε γονιό με άρρωστο ή πρόωρο παιδί και σε κάθε μάνα που έχασε το παιδί της.

12. Ότι θα κάνεις καινούργιες φίλες με τις οποίες θα μοιράζεστε πολλά και δυνατά κοινά, φίλες για μια ζωή και θα απομακρυνθείς από τις παλιές που έμειναν να μιλούν για μαλλιά, ρυτίδες και κυτταρίτιδα.

13. Ότι θα θυμάσαι με κάθε λεπτομέρεια τους ανθρώπους και τη μονάδα που φιλοξένησαν το μωρό σου τις πρώτες μέρες της ζωής του, που μερικές φορές θα σιχαίνεσαι τη μνήμη σου.

14. Ότι θα κλαις κάθε φορά που θα θυμάσαι τη γέννησή του.

15. Ότι θα νιώθεις ευγνώμων κάθε μέρα που περνάει και θα θες να ανταποδόσεις το δώρο που σου δόθηκε, προσφέροντας βοήθεια σε άλλους γονείς. Η Κέλλυ Σώκου είναι δημιουργός του site www.31ebdomades.gr για την υποστήριξη των γονέων με πρόωρα παιδιά.