Τα μικρά περιμένουν τις απόκριες με λαχτάρα. Αλλά και οι μεγάλοι, καθώς όλοι αυτές τις μέρες γινόμαστε παιδιά. Υποδεχθείτε λοιπόν το Καρναβάλι και ακολουθήστε τους ρυθμούς του για ένα χειμωνιάτικο ξεφάντωμα που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία, που θα σας κάνει να ξεφύγετε από τους ρυθμούς που ακολουθείτε όλο το χρόνο, που θα φτάσει το κέφι όλων των μελών της οικογένειας στο αποκορύφωμα.
Με παιχνιδιάρικη λοιπόν διάθεση μεταμορφώστε το σπίτι σε ένα αποκριάτικο σκηνικό γεμάτο χαρούμενα χρώματα. Φτιάξτε πρωτότυπες στολές με οδηγό τη φαντασία και το χιούμορ, Μασκαρέψτε ακόμα και τα φαγητά και τα γλυκά που θα προσφέρετε στην οικογένειά σας αυτές τις μέρες. Είναι σίγουρο ότι θα το διασκεδάσετε όλοι και θα περάσετε τέλεια!
Απόκριες χωρίς στολές δεν γίνονται
–  Οι Απόκριες απαιτούν μασκαρέματα! Κι αυτό είναι το όνειρο κάθε παιδιού! Στα ειδικά καταστήματα σίγουρα θα βρείτε αμέτρητες στολές κι αξεσουάρ και μάλλον δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να ικανοποιήσετε τις ενδυματολογικές απαιτήσεις των μικρών σας αλλά και τις δικές σας.
–  Αφήστε λοιπόν τα πιτσιρίκια να διαλέξουν μόνα τους τη στολή που τους αρέσει για να ζωντανέψουν το παιχνίδι τους, ανάλογα με το χαρακτήρα τους και τις ψυχικές τους ανάγκες.
–  Ωστόσο, μπορείτε θαυμάσια να φτιάξετε και μόνοι σας στολές για τα μικρά σας και για εσάς, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να επιστρατεύσετε το κέφι, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας.
–  Ενθαρρύνετέ τα λοιπόν να συμμετέχουν κι εκείνα. Για παράδειγμα, αν έχουν την κατάλληλη ηλικία κι επιδεξιότητα να κόψουν το περίγραμμα που θα έχετε σχεδιάσει πάνω σε ένα χαρτί ή ύφασμα, να ράψουν ένα μεγάλο κουμπί, να κολλήσουν κάποια στολίδια, κ.λπ..

–  Ποια είναι τα μυστικά για να φτιάξετε μια εντυπωσιακή στολή; Δώστε έμφαση στο χιούμορ, στα χρώματα, στα αξεσουάρ και στα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό που μετράει πάνω απ΄ όλα είναι η χαρά της διαδικασίας της προετοιμασίας που θα μοιραστείτε με τα παιδιά. Για εκείνα σίγουρα θα είναι μια συναρπαστική εμπειρία που θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους, τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, τον αυθορμητισμό τους, τα συναισθήματά τους. Πάρτε μια ιδέα από τις παρακάτω στολές που σας προτείνουμε:

Ασφάλεια πάνω απ’ όλα
Πριν διαλέξετε ή φτιάξετε μόνοι σας τη στολή του μικρού σας είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλειά του, ανάλογα με την ηλικία του, να έχετε κατά νου και να προσέξετε τα εξής σημεία.
–  Για τα μικρότερης ηλικίας παιδάκια κοιτάξτε προσεκτικά τη στολή που θα αγοράσετε να μην έχει κομμάτια ή υλικά που μπορεί τραβώντας τα να τα βγάλει και να τα βάλει στο στόμα του.
–  Προτιμήστε στολές που είναι φτιαγμένες από φυσικά κι άφλεκτα υλικά.
–  Εάν το κοστούμι είναι ραμμένο από συνθετικά υφάσματα, μην παραλείψετε το παιδάκι να φορέσει από μέσα βαμβακερά ρούχα, ώστε να μην ακουμπάει στο δέρμα του.
–  Η στολή του μικρού σας πρέπει να του είναι άνετη, να του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, να μην είναι πολύ μακριά και παραπατήσει, κ.λ.π..
–  Προτιμήστε επίσης οι στολές να μην συνοδεύονται από πλαστικά σπαθιά, όπλα, ρόπαλα, κ.λ.π., με τα οποία είναι πιθανό να προκληθεί κάποιο ατύχημα.
–  Αποφύγετε να αγοράσετε ή να φτιάξετε μάσκες με μικρά ανοίγματα που καλύπτουν όλο το πρόσωπο.
–  Για να είναι ολοκληρωμένο ένα αποκριάτικο ντύσιμο συνήθως χρειάζεται και το κατάλληλο μακιγιάζ για να το συμπληρώσει και να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Προτιμήστε προϊόντα μη τοξικά, δερματολογικά ελεγμένα, κατάλληλα για παιδικό μακιγιάζ, που αφαιρούνται με νερό και σαπούνι.
Αποκριάτικο σκηνικό
Με το «μαγικό σας ραβδάκι» δώστε μια αποκριάτικη όψη στο σπίτι, διακοσμώντας το σύμφωνα με το εύθυμο πνεύμα του Καρναβαλιού. Σκορπίστε πολύχρωμα μπαλόνια, στολίστε το με τις μάσκες και τα καπέλα που θα φτιάξετε με τα μικρά σας, με τις ζωγραφιές και τις χειροτεχνίες που θα κάνουν με θέμα το Καρναβάλι, με πολύχρωμες σερπαντίνες και με χρωματιστούς φιόγκους από γκοφρέ  χαρτί.
Αποκριάτικες λιχουδιές
Δημιουργήστε αποκριάτικες πινελιές ακόμα και στα εδέσματα που θα ετοιμάσετε αυτές τις μέρες. Απαραίτητα υλικά; Κέφι, φαντασία και μεράκι! Μετατρέψτε λοιπόν τα γλυκά και τα φαγητά σε ανθρωπάκια, χαρταετούς, λουλούδια και σε ότι άλλο εμπνευστείτε εσείς και η ανεξάντλητη φαντασία των παιδιών σας.