Το πρώτο υπερηχογράφημα κύησης είναι μια πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για ένα ζευγάρι που περιμένει παιδί. Μέσω αυτής της εξέτασης οι γονείς μπορούν να δουν για πρώτη φορά, την μικροσκοπική καρδιά του παιδιού τους!

Τα τελευταία χρόνια, η πρώτη εικόνα του μωρού, έρχεται μέσα από θολές φωτογραφίες υπερήχων – και αυτές αρκούν για συγκινήσουν τους γονείς, αλλά και για να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα οι γιατροί, για την υγεία του παιδιού.

Σκεφθείτε όμως να μπορούσαν όλοι να δουν το παιδί μέσα στην κοιλιά της εγκύου, μέσω της Εικονικής Πραγματικότητας…

virtual_model_fetusΕρευνητές στη Βραζιλία σκέφθηκαν έναν τρόπο να αποδώσουν την μορφή του εμβρύου σε Εικονική Πραγματικότητα, μετατρέποντας τα δεδομένα από έναν υπέρηχο και μια μαγνητική τομογραφία, σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του μωρού!

Τοποθετώντας διαδοχικά μαγνητικές τομογραφίες, κατασκεύασαν εικονικά ακριβή μοντέλα από τη μήτρα, τον ομφάλιο λώρο, τον πλακούντα και το έμβρυο, τα οποία μάλιστα μπορούν οι γονείς και οι γιατροί να τα εξερευνήσουν μέσα από μία μάσκα Εικονικής Πραγματικότητας.

internalt_tract_3d_vr_modelΟι ερευνητές  χρησιμοποίησαν το Oculus Rift και κατάφεραν να ακούσουν την καρδιά του μωρού, και να το δουν από διαφορετικές γωνίες, μετακινώντας το κεφάλι τους.

Οι γιατροί που ήταν παρόντες στο πείραμα ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα, αφού θα μπορούν πλέον μέσω των εικόνων – αντι των υπερηχογραφημάτων, να ανιχνεύσουν πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανές ανωμαλίες σε ένα ένα έμβρυο, και να δουν καλύτερα το αναπνευστικό σύστημα του μωρού.

baby_fetus_vr-2Η συγκεκριμένη μέθοδος δοκιμάστηκε σε μια κλινική στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, και οι ερευνητές ήδη κατάφεραν να ανιχνεύσουν με επιτυχία μια ανωμαλία σε ένα έμβρυο, για την οποία χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά τον τοκετό.

Ολόκληρη η έρευνά τους θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στην Ακτινολογική Εταιρεία της Βορείου Αμερικής. πηγή: vrnews.gr