Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και την περίοδο της κύησης, όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα, έχει τη δυνατότητα να μυρίζει το αμνιακό υγρό το οποίο είναι γεμάτο οσμές. Στην πραγματικότητα, η γεύση του παιδιού σας αρχίζει να αναπτύσσεται, ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Κι αυτό γιατί οι τροφές που λαμβάνει η μητέρα μεταφέρονται στο αμνιακό υγρό περιβάλλον του μωρού και το μωρό πίνοντας γουλιές του αμνιακού υγρού, λαμβάνει μια ποικιλία νέων γεύσεων.

Σύμφωνα πάντως με την Julie Mennella, βιοψυχολόγο του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Monell, στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από την 13η με 15η εβδομάδα κιόλας οι αισθητήρες γεύσης του εμβρύου μοιάζουν με αυτούς που έχουν οι ώριμοι ενήλικες, και οι γιατροί γνωρίζουν ότι το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο μπορεί να έχει την οσμή του κάρυ, του κύμινου, του σκόρδου, του κρεμμυδιού και άλλων ουσιών από τη δίαιτα της μητέρας του. Το αν τα έμβρυα μπορούν και να γευθούν αυτές τις γεύσεις δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ένα πρόωρο 33 εβδομάδων θα πιπιλήσει πιο δυνατά μια ζαχαρωμένη θηλή παρά μια απλή ελαστική.

Κατά το τρίτο τρίμηνο το έμβρυο καταπίνει μέχρι και ένα λίτρο την ημέρα αμνιακό υγρό, σημειώνει η Julie Mennella, το οποίο και λειτουργεί ως «γέφυρα γεύσεων» για το μητρικό γάλα, το οποίο επίσης φέρει γεύσεις φαγητών από τη δίαιτα της μητέρας.

Πόσο ευαίσθητο είναι ένα νεογέννητο στις γεύσεις; 

Ένα νεογέννητο νιώθει εντονότερα τη γεύση από ό, τι ένας ενήλικος. Ένα μωρό έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, αριθμός πολύ υψηλότερος από ό, τι στους ενήλικες. Τα μωρά είναι ευαίσθητα σε γλυκές και πικρές γεύσεις κατά τη γέννηση. Γεννιούνται με μια προτίμηση για τα γλυκά και μια αποστροφή προς τα πικρά. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση των μωρών για τα γλυκά τρόφιμα από την αρχή. Γνωρίζουν τη γεύση του παγωτού από τη στιγμή που ήταν στη μήτρα. Λέγεται πως από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της γέννησης ενός μωρού αυτό είναι ικανό να ξεχωρίζει τουλάχιστον δύο ανθρώπους από τη μυρωδιά τους και μόνο. Η αίσθηση της γεύσης συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση της όσφρησης στα μωρά. Αυτό εξηγεί το γιατί το νεογέννητο θα γυρίσει το κεφάλι του προς τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος