Είναι δυνατό να συνυπάρξουν περίοδος και εγκυμοσύνη;  Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, σταματά να έχει περίοδο κι αυτό αποτελεί τον κανόνα. Είναι, όμως, δυνατό να συνυπάρξουν περίοδος και εγκυμοσύνη; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ναι, είναι εφικτό, αλλά συμβαίνει σπάνια. Το «κλειδί» είναι να καθοριστεί εάν η αιμορραγία είναι πραγματικά σύμπτωμα της έμμηνης ρύσης, ή αν προκλήθηκε από κάτι άλλο.

Τι μπορεί να σημαίνει η αιμορραγία;

Η αιμορραγία που μπορεί να παρατηρείται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης και συχνά συγχέεται με την περίοδο, είναι φυσιολογική αν είναι ελαφριά και σύντομη. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν, καθώς το σώμα μας πλέον περνά στη φάση αμέσως μετά τη σύλληψη. Μία σπάνια -αλλά όχι απίθανη- περίπτωση είναι να έχουμε σύλληψη, παρόλο που η γυναίκα έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια. Τότε, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα αιμορραγίας στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο μια αιμορραγία, μπορεί απλά να είναι κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων, κάτι που συμβαίνει σε αρκετές γυναίκες. Μερικές γυναίκες έχουν αιμορραγία όταν έχουν ωορρηξία. Και αν αυτό το ερμηνεύσουν ως περίοδο, τότε ναι, είναι πιθανό να συλλάβουν αν κάνουν σεξ εκείνες τις ημέρες.

Εάν μου έρθει η περίοδος, μπορώ να είμαι 100% βέβαιη ότι δεν είμαι έγκυος;

Και όμως, ούτε σε αυτή την περίπτωση η προφανής απάντηση (όχι) είναι 100% αληθής. Θα μπορούσε να οφείλεται σε αιμορραγία στα πρώιμα στάδια της κύησης. Δεν είναι πάντα εφικτό να βρείτε τη διαφορά. Δώστε προσοχή στο κατά πόσον προχωρεί σαν μια κανονική περίοδο. Αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, ελέγξτε το με τον γιατρό σας. Ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως η πιο ασφαλής επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας, ο οποίος είναι ο πιο αξιόπιστος σύμβουλος.