Τα 5 πρώτα λεπτά στη ζωή του μωρού, είναι τα πιο πολύτιμα. Δείτε τα μέσα από  μέσα από κάποιες υπέροχες εικόνες Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα μαγικό γεγονός για κάθε οικογένεια. Οι πρώτες στιγμές της ζωής του είναι πολύτιμες για τους γονείς και για το ίδιο το νεογνό όμως είναι πραγματικά καθοριστικές. Εγκαταλείπει την ασφάλεια του περιβάλλοντος της μήτρας, που του παρείχε οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά, ζεστασιά και ασφάλεια και βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με ασαφή όρια, ψυχρό και γεμάτο καινούργια, όχι πάντοτε ευχάριστα ερεθίσματα, στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Στη γέννηση συντελούνται θαυμαστές αλλαγές στις φυσιολογικές λειτουργίες του νεογέννητου που του επιτρέπουν αυτήν ακριβώς την προσαρμογή.

Το πρώτο κλάμα

Αντίθετα από το μύθο που θέλει τα νεογνά να κλαίνε αμέσως, κάποια θα αναπνεύσουν ρυθμικά έως και 180 δευτερόλεπτα από τη γέννηση, ενώ το υγρό που υπήρχε στους πνεύμονες σε όλη τη διάρκεια της κύησης θα απορροφηθεί σταδιακά. 

Η πρώτη αναπνοή

Η πρώτη κίνηση του παιδίατρου και της μαίας είναι να σκουπίσουν το μωρό για να το ζεστάνουν, ενώ η ελαφρά τριβή αποτελεί και ένα καλό ερέθισμα για την αναπνοή.  Στο πρώτο λεπτό και ξανά στο πέμπτο λεπτό ο γιατρός εκτιμά αν υπάρχει αναπνοή και πόσο ρυθμική είναι, τον καρδιακό ρυθμό, τον μυϊκό τόνο, την αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του νεογνού: είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει μελανά χεράκια και ποδαράκια τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση μέχρι και κάποιες ημέρες αργότερα. Η πρώτη αγκαλιά Είναι πλέον η στιγμή που όλοι οι γονείς περιμένουν με ανυπομονησία! Μπορούν να κρατήσουν και να περιεργαστούν το μωρό τους απερίσπαστοι, ενώ αυτός είναι και ο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη δοκιμή μητρικού θηλασμού. Για όλα αυτά…ο τοκετός αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας. Η διαδικασία είναι τόσο έντονη, που ελάχιστες γυναίκες έχουν συγκεκριμένες αναμνήσεις έπειτα από αυτό το μοναδικό γεγονός. Είναι εκείνη η υπέροχη στιγμή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας το πιο υπέροχο θέαμα. Η στιγμή που κάθε μαμά νιώθει αδύναμη μπροστά της. Εμείς σας παρουσιάζουμε υπέροχες εικόνες που δείχνουν το θαύμα της ζωής λίγο μετά τη γέννα και υπογράφουν διάσημοι φωτογράφοι τοκετών. Απολαύστε τις!