Άγχος και εγκυμοσύνη είναι ένας κακός συνδυασμός. Μπορεί να είναι αλληλένδετα και να νιώθετε άγχος επειδή είστε ‘σε ενδιαφέρουσα’ ή επειδή μπορεί να συμβαίνουν διάφορες άλλες αλλαγές στη ζωή σας.

Τι είναι το στρες; Είναι η φυσική αντίδραση στις αλλαγές και τις προκλήσεις. Ακόμα και οι καλές αλλαγές μπορούν να είναι στρεσογόνες. Επομένως το άγχος μπορεί να γίνει βοηθητικό, να σας κινητοποιήσει και να κάνετε πιο γρήγορα αυτά που έχετε. Αλλά το υπερβολικό στρες δυσκολεύει την καθημερινότητα και επηρεάζει αρνητικά το σώμα, το μυαλό και την ψυχολογία σας. Τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και θυμό απέναντι στους άλλους.

Στρες και εγκυμοσύνη

Αν έχετε κάνει εξωσωματική ή θεραπείες γονιμότητας, είναι λογικό να αγωνιάτε για τα αποτελέσματα. Πολλές γυναίκες περνούν πιο δύσκολα την εγκυμοσύνη αν έχουν ήδη βιώσει μία αποβολή. Επιπλέον, η υπερπληθώρα πληροφοριών που δέχεστε από την οικογένεια και τον περίγυρο προκαλούν χαοτικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και τη συναισθηματική κατάσταση μίας εγκύου.

Εξωτερικά αίτια που ίσως σας προκαλούν άγχος:

Οικονομικά προβλήματα

Χωρισμός ή προβλήματα στη σχέση

Μετακόμιση

Αλλαγή δουλειάς ή ωραρίων

Τα υπόλοιπα παιδιά στο σπίτι και η προσαρμογή τους

Θρήνος

Θάνατος ή αρρώστια άλλου μέλους της οικογενείας

Οικογενειακή βία

Προβλήματα με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά

Ιστορικό άγχους, κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών νόσων

Πώς να αναγνωρίσετε το στρες

Δεν είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσετε αλλά ούτε και να κάνετε κάτι γι αυτό. Ο μόνος τρόπος να το ανακαλύψετε είναι κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σας:

Νιώθετε συχνά άγχος; Το νιώθατε και πριν την εγκυμοσύνη; Αν γενικά ανησυχείτε εύκολα, είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξετε πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ζείτε μία πολυάσχολη ζωή; Η εγκυμοσύνη σας λέει ότι ήρθε η ώρα να χαμηλώσετε τους ρυθμούς σας.

Περνάτε μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας; Ακόμα κι αν είναι ευχάριστες, σας προκαλούν έξτρα άγχος.

Βιώνετε πολύ στρες στη δουλειά ή στο σπίτι; Ένα κακό αφεντικό ή ένας σύντροφος που έχει τα δικά του προβλήματα μπορεί να είναι οι βασικές πηγές του άγχους σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα σημάδια του σώματος και της σκέψης

Πολλή αγχωμένη ενέργεια- δεν μπορείτε να καθίσετε ακίνητη και νιώθετε όλη την ώρα μία ένταση

Ταχυκαρδία και γρήγορες ανάσες

Δυσκολία στο να χαλαρώσετε

Συνεχείς σκέψεις και ανησυχίες, κυρίως για το μέλλον

Πώς θα διαχειριστείτε το άγχος στην εγκυμοσύνη

Το πρώτο και βασικότερο βήμα είναι να το αναγνωρίσετε. Το να το διαχειριστείτε επιφέρει οφέλη και στο παιδί με μειωμένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας. Για εσάς είναι εξίσου σημαντικό ώστε να έχετε έναν ασφαλή τοκετό αλλά και για να μην αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα μετά, όπως είναι οι αϋπνίες.

Υγεία και τρόπος ζωής

  • Η σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, μειώνει το άγχος και σας δίνει κι άλλα οφέλη ως προς την ευεξία και την υγεία.
  • Η γιόγκα κι ο διαλογισμός είναι οι καλύτερες τεχνικές χαλάρωσης και μπορείτε να κάνετε τόσο σε τάξεις όσο και μόνες σας με τις αντίστοιχες εφαρμογές στο τηλέφωνο.
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε ανά κάποιες ώρες και μην κανονίζετε όλες τις δραστηριότητες μαζεμένες.
  • Κάντε δραστηριότητες που σας κρατούν ήρεμες, όπως είναι οι ταινίες, το διάβασμα βιβλίων ή η ζωγραφική.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειες. Αυτό αφαιρεί από πάνω σας το βάρος του να τα κάνετε όλα σωστά.
  • Πείτε ναι σε όποια βοήθεια σας προσφέρεται.

Φίλοι και οικογένεια

  • Να περνάτε πάντα χρόνο με ανθρώπους που σας χαλαρώνουν και βοηθούν στην αποσυμπίεση. Συζητήστε και ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που σας εμπνέουν.
  • Ζητήστε από κάποιον να λέει όχι για λογαριασμό σας ώστε να νιώθετε προστατευμένες αυτήν τη σημαντική περίοδο της ζωής σας.
  • Μοιραστείτε εμπειρίες με γυναίκες στην ίδια κατάσταση. Θα ταυτιστείτε, θα ακούσετε λύσεις και προτάσεις και φυσικά δεν θα νιώθετε μόνες.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθά, τότε οφείλετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ειδικό.