Είναι γεγονός ότι το να κόψει μία γυναίκα εντελώς το κάπνισμα επειδή μένει έγκυος, είναι μία πρόκληση, ειδικά αν έχει συνηθίσει στο να κάνει πολλά τσιγάρα την ημέρα. Λειτουργεί πλέον αντανακλαστικά, στον πρωινό καφέ, όταν έχετε πολύ άγχος ή θέλετε απλά να απασχολήσετε κάπως τα χέρια σας. Όσες φορές και αν έχετε προσπαθήσει να το κόψετε στο παρελθόν, τώρα είναι απολύτως σημαντικό να το κάνετε για την υγεία του παιδιού σας πρωτίστως. Δυστυχώς είναι αρκετές οι γυναίκες που καπνίζουν, έστω και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας το έμβρυο σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού σωματικού βάρους και άλλων επιπλοκών. Μπορείτε να καταφέρετε να κόψετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια με τις πέντε κινήσεις ματ.

  1. Οργανώστε το από πριν. Τώρα χρειάζεται ένα σχέδιο για τις επικείμενες προκλήσεις. Αν θέλετε να τα καταφέρετε, θέστε μία συγκεκριμένη ημερομηνία και ενημερώστε φίλους και γνωστούς. Μπορεί να είναι μία σημαντική μέρα, όπως τα γενέθλιά σας ή κάποια επέτειος. Αλλά κάντε το άμεσα. Αφού βρείτε το πότε, προχωρήστε στο πώς. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν προτιμάτε να το κόψετε μαχαίρι ή να το κάνετε βαθμιαία. Αν το κάνετε βαθμιαία και συμπέσει με την πρωινή ναυτία, ίσως επισπεύσετε τη διαδικασία και το κόψετε ούτως ή άλλως. Σκεφτείτε την ανάγκη του τσιγάρου και αντικαταστήστε με τσίχλες ή κάτι που απασχολεί τα χέρια σας έστω και για λίγο.
  2. Ζητήστε υποστήριξη από τους άλλους. Η υποστήριξη από το περιβάλλον σας διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας. Μην περιμένετε να το κάνουν οι άλλοι για εσάς. Αν χρειαστεί, μπορείτε να πάτε σε γκρουπ υποστήριξης με άλλους καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν.
  3. Μιλήστε στο γιατρό σας. Εκτός του ότι θα σας βοηθήσει με κάποιες προτάσεις για το ποιες είναι οι εναλλακτικές σας και αν μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποια προϊόντα στην εγκυμοσύνη, σας συμβουλεύει για την πορεία της υγείας του μωρού. Γι αυτό να είστε ειλικρινείς μαζί του, σε περίπτωση που ακόμα καπνίζετε.
  4. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί σταματάτε. Αναγνωρίστε το πόσο δύσκολο είναι αλλά μην ξεχνάτε το βασικό λόγο για τον οποίο το κάνετε. Μπορεί να σας βοηθήσει το να διαβάσετε ένα βιβλίο εγκυμοσύνης και να δείτε φωτογραφίες με το τι προκαλεί το κάπνισμα. Σκληρό αλλά αποτελεσματικό.
  5. Μην εγκαταλείπετε. Αν περάσουν δύο εβδομάδες χωρίς τσιγάρο, το μετά θα είναι πιο εύκολο στο να αντισταθείτε. Ακόμα κι αν ενδώσετε στον πειρασμό μία φορά, μην τα παρατάτε. Αφήστε που συνήθως η φύση σας βοηθά και μπορεί να μην αντέχετε καν το τσιγάρο λόγω ναυτίας.