Η εγκυμοσύνη μπορεί να πυροδοτήσει ακμή ή απλά να χειροτερέψει την ήδη υπάρχουσα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσει όπου γυναίκες με ακμή παρουσιάζουν βελτίωση όταν κυοφορούν. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα είναι εν μέρει υπεύθυνα για την αλλαγή του δέρματος στην εγκυμοσύνη και ενισχύουν την παραγωγή μίας λιπαρής ουσίας που ονομάζεται σμήγμα.

Το έξτρα σμήγμα, που συνδυάζεται με κύτταρα δέρματος που μπλοκάρουν τους πόρους, δημιουργεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων. Αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει στη φλεγμονή και την εμφάνιση ακμής. Η ακμή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι συνήθως ελαφριά, μέτρια αλλά και πιο σοβαρή και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ίσως διαρκέσει και τους 9 μήνες ίσως και για λίγο.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς; Δεν μπορείτε να αποφύγετε το πρόβλημα της ακμής, αλλά υπάρχουν κάποια μικρά tips που βοηθούν. Πλύνετε το πρόσωπο δύο φορές τη μέρα με ένα ελαφρύ σαπούνι ή ειδικό για καθαρισμό προσώπου. Μην τρίβετε το πρόσωπο με πετσέτα γιατί αυτό επιδεινώνει την κατάσταση, οπότε καλύτερα χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια σας. Αν βάζετε ενυδατική κρέμα, φροντίστε να είναι χωρίς έλαια. Ποτέ μην τρίβετε, πειράζετε ή σπάτε στα σπυριά, εκτός αν δεν σας πειράζει να έχετε ουλές. Αν φοράτε makeup, χρησιμοποιήστε καλλυντικά με βάση το νερό και όχι τα έλαια και έχουν την ένδειξη ‘κατά της ακμής. Πριν κοιμηθείτε, αφαιρέστε εντελώς το μακιγιάζ. Ρωτήστε το γιατρό ή το δερματολόγο σας για την καταλληλότητα των φαρμακευτικών τζελ ή λοσιόν.