Το 11% των ζευγαριών σε ηλικία αναπαραγωγής στις Η.Π.Α δυσκολεύεται να συλλάβει παιδί ή να ολοκληρώσει μία εγκυμοσύνη. Περίπου στο 1/3 αυτών υπάρχει θέμα υπογονιμότητας στις γυναίκες, στο 1/3 είναι λόγω ανδρών και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ανεξήγητους παράγοντες ή πρόβλημα και των δύο. Αν ένα ζευγάρι κάνει έρωτα χωρίς προφυλάξεις περισσότερο από 1 χρόνο αλλά δεν συλλαμβάνει, πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό. Το 65% των ζευγαριών που λαμβάνουν θεραπεία για θέματα γονιμότητας καταφέρνουν τελικά να κάνουν παιδί. Πάμε να δούμε τα πιο κλασικά αίτια που προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Προβλήματα στην ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει όταν τα ωάρια δεν μεγαλώνουν στις ωοθήκες ή όταν οι ωοθήκες αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν ένα ώριμο ωάριο. Τα πιθανά συμπτώματα είναι η απουσία περιόδου ή οι μειωμένες περίοδοι, η ασυνήθιστα ελαφριά ή βαριά ροή αίματος ή η έλλειψη πρηξίματος. Μία πιθανή λύση είναι η επίτευξη κανονικού βάρους, αν είστε υπέρβαρη ή πολύ αδύνατη.

Ενδομητρίωση: συμβαίνει όταν ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται εκτός, συνήθως στην κοιλιά ή τη λεκάνη. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ενώ άλλες έχουν αρκετά επώδυνες περιόδους ή σεξ, βαριά ροή αίματος και γενικά πόνους στη λεκάνη. Μία πιθανή λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του ιστού.

Κακή ποιότητα ωαρίων. Η πτώση στην ποιότητα των ωαρίων ξεκινά μετά την ηλικία των 35. Δεν υπάρχουν συμπτώματα και η συνηθέστερη λύση είναι τα φάρμακα γονιμότητας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Χαρακτηρίζεται από ανισορροπία ορμονών και απρόβλεπτα μοτίβα ωορρηξίας. Οι περίοδοι είναι ασταθείς, υπάρχει αρκετή τριχοφυΐα, ακμή και παχυσαρκία. Οι πιθανές λύσεις είναι αλλαγή στη διατροφή και τη σωματική άσκηση και λήψη φαρμάκων γονιμότητας.

Ανεξήγητα θέματα γονιμότητας. Έχετε κάνει τα απαραίτητα τεστ αλλά δεν υπάρχει προφανής λόγος. Εδώ μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, με τη διατροφή αλλά και το κάπνισμα.