Το να κόψετε το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι υπέροχο για το μωρό σας αλλά είναι και αρκετά δύσκολο. Όταν εγκαταλείψετε αυτήν τη συνήθεια, θα έχετε μία πολύ έντονη και επαναλαμβανόμενη ανάγκη να ανάψετε τσιγάρο. Μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε αυτήν την ανάγκη και να φανείτε δυνατή λόγω συνθηκών.

Τι προκαλεί την ανάγκη; Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε το πακέτο με τα τσιγάρα, φανταστείτε 20 μικρές σύριγγες γεμάτες με ένα εθιστικό ναρκωτικό. Όταν η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλό σου, δρα πιο γρήγορα από οποιοδήποτε ναρκωτικό. Ενεργοποιεί τα κέντρα απόλαυσης του εγκεφάλου και σας κάνει να θέλει κι άλλο. Συνήθως νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε όταν έχετε συνδέσει ένα μέρος ή γεγονός με αυτήν τη συνήθεια. Άρα μπορεί να σας συμβαίνει όλη τη μέρα.

Πόσο καιρό διαρκεί η λαχτάρα; Συνήθως διαρκεί 3 με 5 λεπτά και αν περάσει, το επόμενο τσιγάρο δεν σας φαίνεται και τόσο απαραίτητο. Ετοιμαστείτε να αντισταθείτε για περίπου 5 λεπτά τη φορά λοιπόν. Η ανάγκη είναι πολύ πιο έντονη 3 με 5 μέρες αφού κόψετε το κάπνισμα και παραμένει έντονη μέχρι και 2 εβδομάδες. Μετά σταδιακά ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη ζωή χωρίς νικοτίνη αλλά θέλετε τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να αποβάλετε εντελώς την ανάγκη για ένα τσιγάρο.

Πώς θα το χειριστείτε; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε την επιθυμία όταν σας έρχεται. Τότε πρέπει να περάσετε στη δράση και να βρείτε αυτό που θα τραβήξει την προσοχή σας για μερικά λεπτά. Καλό είναι να το βρείτε από πριν. Φτιάξτε ένα παζλ, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή φτιάξτε ένα χυμό, φάτε τσίχλα ή χρησιμοποιήστε μία οδοντογλυφίδα με γεύση μέντα. Καλέστε για παρέα ένα μη καπνιστή. Και κάντε υπομονή γιατί θα περάσει.