Αν η εγκυμοσύνη σας είναι υψηλού κινδύνου, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη φροντίδα ώστε να είστε υγιής εσείς αλλά και το μωρό. Υψηλός κίνδυνος σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη κρύβει περισσότερα ρίσκα και ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, σε άλλες περιπτώσεις μικρά και σε άλλες μεγαλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο από φίλους, συγγενείς και το σύντροφό σας. Το πιο βασικό είναι να βρείτε έναν εξαιρετικό γιατρό για να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και να σας καθοδηγήσει ανάλογα.

Τι προκαλεί την εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου; Μπορεί η περίπτωση να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου αν είχατε προβλήματα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως είναι ένας πρόωρος τοκετός. Δεν σημαίνει ότι θα ξαναβιώσετε το ίδιο αλλά θα χρειαστείτε περισσότερη προσοχή και ιατρικούς ελέγχους. Άλλο πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από χρόνια ιατρικά προβλήματα, όπως είναι οι αιματολογικές διαταραχές, η υψηλή πίεση αλλά και η κατάθλιψη. Ένα άλλο αίτιο είναι η ηλικία. Μία γυναίκα άνω των 35 ετών ή σε εφηβική ηλικία έχει μεγαλύτερο ρίσκο σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Εννοείται ότι οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία του μωρού και τη δική σας, γι αυτό και θεωρούνται απαγορευτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο των επιπλοκών; Αν δεν είστε ακόμα έγκυος, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να σας δώσει σημαντικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πριν ποια είναι η κατάσταση ώστε να λάβετε και τα ανάλογα μέτρα. Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και φροντίστε να έχετε καλή ψυχική ισορροπία.

Θα είναι υγιές το μωρό μου; Είναι φυσικό να ανησυχείτε για την υγεία του βρέφους. Αν λάβετε σωστή προγεννητική φροντίδα, θα έχετε και ένα υγιές μωρό. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για τη λήψη της σωστής φαρμακευτικής αγωγής ώστε να προστατεύσετε την υγεία τη δική σας αλλά και του μωρού.