Όλοι οι ειδικοί θα σας συμβουλεύσουν να μείνετε μακριά από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να είστε εντελώς σίγουρες ότι δεν διατρέχετε κάποιο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ακόμα και μακροπρόθεσμα. Το αλκοόλ περνά από το αίμα μέσα από τον πλακούντα και καταλήγει στο μωρό. Το συκώτι του είναι στα τελευταία όργανα που αναπτύσσονται και διαμορφώνεται στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης.

Αν πίνετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυξάνετε το ρίσκο της αποβολής, της πρόωρης γέννας και του χαμηλού βάρους του μωρού. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ίσως δεν είχατε σκεφτεί.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ σε αυτήν την περίοδο γιατί είναι πολλές οι γυναίκες που το αποστρέφονται λόγω υψηλής ναυτίας. Μπορεί να το βάλετε στο στόμα σας και να θέλετε να το αποβάλετε αμέσως. Αν, παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να το βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας και θέλετε να απολαμβάνετε λίγο αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, περιορίστε το σε μία φορά τη βδομάδα και σε χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ. Οι βρετανικές μετρήσεις προτείνουν 10 ml καθαρού αλκοόλ που μεταφράζεται σε 250 ml μπύρας με 3,5% αλκοόλ, μισό ποτήρι κρασί με 11,5% αλκοόλ και 25 ml βότκας, τζιν ή ουίσκι με 40% αλκοόλ.

Παρόλα αυτά, ο γιατρός σας αποτρέπει από το να πιείτε έστω και λίγη ποσότητα αλκοόλ και σας συμβουλεύει να περιμένετε και να απέχετε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.