Αν και κάποια συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, υπάρχουν και εκείνα που θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά και συνηθισμένα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εννοείται όμως ότι πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγος σας για την εξέλιξη της υγείας σας.

 

Ναυτίες. Δεν την νιώθετε μόνο το πρωί, γιατί προκύπτει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. To πρόβλημα υπάρχει όταν συνοδεύεται από εμετούς και απώλεια βάρους. Συνήθως περνά μετά το πρώτο τρίμηνο αλλά είναι νορμάλ να νιώθετε ναυτία και στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη. Το σημαντικό είναι να τρέφεστε σωστά και να ενυδατώνεστε.

Κοιλιακοί πόνοι. Αν ο πόνος δεν είναι πολύ μεγάλος και δεν συνοδεύεται από αιμορραγία, είναι απλά αέρια ή η διεύρυνση της μήτρας.

Κούραση. Τα επίπεδα ενέργειας αλλάζουν στην εγκυμοσύνη γι αυτό και κάποιες γυναίκες κοιμούνται περισσότερο και ασκούνται λιγότερο. Να ακούτε το σώμα σας και να μην το πιέζετε να κάνει πράγματα που δεν μπορεί.

Δυσκοιλιότητα. Ο σίδηρος στις προγεννητικές βιταμίνες είναι ένα αίτιο. Εσείς μην σταματάτε να τρέφεστε με αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε πολύ νερό για να βοηθάτε τη λειτουργία του εντέρου σας.

Έντονα όνειρα. Οι ορμόνες κάνουν δύσκολο το να διαφοροποιήσετε την πραγματικότητα με τους εφιάλτες στη μέση της νύχτας. Μετά τον τοκετό, αυτή η φάση περνά.

Αλλαγές στη διάθεση. Οι εναλλαγές μπορεί να συμβαίνουν γρήγορα και εύκολα εξαιτίας των ορμονών αλλά και των συναισθημάτων που προκαλεί η νέα κατάσταση. Αποδεχθείτε ότι είναι μία φυσιολογική φάση και ζητήστε βοήθεια αν τα πράγματα ξεπεράσουν τα όρια ή δεν έχετε πού να μιλήσετε