Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση στην αλλαγή και τις προκλήσεις, ακόμα κι όταν είναι καλές. Αν μας κινητοποιεί ώστε να κάνουμε τα πράγματα που χρειάζονται, τότε είναι βοηθητικό. Αν όμως καταλήγει να είναι υπερβολή, μας δυσκολεύει στο να κάνουμε ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Για πολλές εγκύους, η πηγή του στρες είναι η ίδια η εγκυμοσύνη. Ο φόβος της αποβολής ή των εξετάσεων μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη σωματική και την πνευματική υγεία. Τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα στη σχέση, μία μετακόμιση, οι αλλαγές στη δουλειά, το πένθος, το ιστορικό κατάθλιψης και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι μόνο μερικά από τα αίτια άγχους.

 

Αναγνωρίζοντας το στρες. Δεν είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσουμε εκτός αν μας κατακλύσει. Τα παρακάτω ερωτήματα που θα κάνετε στον εαυτό σας βοηθούν στο να εντοπίσουμε την ύπαρξη του άγχους στη ζωή μας.

Νιώθετε συχνά εκνευρισμό και άγχος; Έχετε έντονους ρυθμούς στη ζωή σας με πολλές ασχολίες και υποχρεώσεις; Υπάρχουν και άλλες αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης; Βοηθά να το αντιληφθείτε αν έχετε ένα μόνιμο εκνευρισμό, αν οι αναπνοές σας έχουν ταχύτερο ρυθμό και αν ανησυχείτε όλη την ώρα για το μέλλον. Το να το διαχειριστείτε είναι άκρως σημαντικό για τη δική σας υγεία αλλά και για του παιδιού.

Ο τρόπος ζωής σας. Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, είναι απαραίτητη. Επίσης, βοηθά η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι τεχνικές χαλάρωσης. Κάντε αυτό που σας βοηθά στο να ξεκουραστείτε και να μη σκέφτεστε συνέχεια όλα αυτά που σας δημιουργούν το άγχος.

Φίλοι και οικογένεια. Να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που δεν σας επιβαρύνουν ψυχολογικά και δεχθείτε βοήθεια σε πρακτικό επίπεδο. Μιλήστε με τους πολύ δικούς σας ανθρώπους και ζητήστε τους αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα.