Μπορεί να αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για εσάς το πώς δείχνει η κοιλιά μετά τη γέννα. Η εικόνα σας μπορεί να μοιάζει με το πώς δείχνατε όταν ήσαστε 6 μηνών. Μπορεί να υπάρχουν ουλές λόγω της καισαρικής τομής, ραγάδες ή μία σκούρα γραμμή κάτω από την κοιλιά που προκαλείται από το μεγάλο τέντωμα του δέρματος. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να επανέλθει το σώμα σας πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση. Από τη στιγμή της γέννας, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν διαστολές στη μήτρα και σταδιακά την επαναφέρουν στο προηγούμενο μέγεθος. Αυτό παίρνει συνήθως 6 με 8 εβδομάδες. Τα έξτρα υγρά αποβάλλονται από το σώμα μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Οι ραγάδες γίνονται λιγότερο έντονες αλλά χρειάζεται να περάσει μέχρι και ένας χρόνος από τον τοκετό για να δείτε διαφορά.

 

Πότε θα επανέλθει κανονικά η κοιλιά μου; Είναι πολύ σπάνιο να συμβεί αμέσως μετά τον τοκετό. Το σύνηθες είναι κάποιοι μήνες και χρειάζεται αρκετή υπομονή. Η ταχύτητα και ο βαθμός συνδέονται κυρίως με το πόσο βάρος πήρατε στην εγκυμοσύνη, με τα γονίδιά σας αλλά και με το πόσο δραστήρια είστε. Αν δεν θηλάζετε, θα πρέπει να προσέχετε λίγο παραπάνω τη διατροφή σας γιατί τώρα χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες.

 

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εικόνα της κοιλιάς; Βοηθά πολύ ο θηλασμός γιατί η παραγωγή του γάλακτος καίει πολλές θερμίδες. Είναι σημαντικό να ασκείστε με οποιοδήποτε τρόπο μπορείτε, αρκεί το σώμα σας να είναι έτοιμο για τους ανάλογους ρυθμούς γυμναστικής. Αν πήρατε πολύ βάρος, μπορείτε να ξεκινήσετε μία διατροφή με λιγότερες θερμίδες αλλά αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες που δεν κάνουν καλό στην υγεία σας και επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Εκτός των άλλων, επηρεάζει αρνητικά και το θηλασμό και δεν μεταφέρετε στο παιδί τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.