Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα επανέλθει η περίοδός σας, είναι το αν και πόσο θηλάζετε. Φυσικά, κάθε περίσταση και κάθε γυναίκα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, επομένως δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε θα ξαναέχετε περίοδο.

Οι μαμάδες που θηλάζουν: ένα όφελος του θηλασμού είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει τον κύκλο σας. Αν θηλάζετε αποκλειστικά, μέρα και νύχτα, μπορεί να πάρει 6 μήνες ή και περισσότερο. Όσο λιγότερο θηλάζει το μωρό, τόσο πιο πολύ επισπεύδεται η επιστροφή της περιόδου. Αν το συνδυάζετε με βρεφικό γάλα εμπορίου ή αν το μωρό κοιμάται όλη τη νύχτα, θα επιστρέψει πριν τους 6 μήνες.

Σημείωση: αυτή είναι μία γενική θεωρία και δεν αποτελεί σίγουρη απάντηση για όλες τις γυναίκες που γεννούν. Κάποιες γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να αδιαθετήσουν ένα μήνα μετά τον τοκετό ενώ άλλες που συνδυάζουν με γάλα εμπορίου, μπορεί να χρειαστούν πολλούς μήνες.

Οι μητέρες που δε θηλάζουν: εάν δε θηλάζετε, το πιθανότερο είναι ότι η περίοδός σας θα έρθει μετά από έναν με τρεις μήνες. Αν περάσουν οι τρεις μήνες και δεν έχει έρθει, μιλήστε στο γιατρό σας.

Όλες οι μαμάδες: να θυμάστε ότι είναι πολύ εύκολο να συλλάβετε παιδί μετά τον τοκετό, ακόμα κι αν δεν έχει επανέλθει η περίοδός σας. Το ίδιο ισχύει και για τη γονιμότητα των γυναικών που θηλάζουν. Μην εκπλαγείτε αν η περίοδος είναι πιο βαριά από πριν. Στην αρχή θα υπάρχει αστάθεια στον κύκλο και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθείτε στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση.