Πριν η κοιλίτσα σας αρχίσει να φουσκώνει, για την ακρίβεια πριν καν χάσετε την πρώτη σας περίοδο, το σώμα σας αρχίζει ήδη να στέλνει τα πρώτα σημάδια ότι κάτι… μαγειρεύει. Τα παρακάτω δεκατέσσερα συμπτώματα θα σας δείξουν αν πλησιάζει η στιγμή να ετοιμάσετε το παιδικό δωμάτιο!

Ευαισθησία στο στήθος
Ήδη από την πρώτη με δεύτερη εβδομάδα μετά τη σύλληψη, το στήθος σας ενδέχεται να αρχίσει να σας ενοχλεί. Αιτία για αυτό είναι οι μεγάλες ποσότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης που παράγει το σώμα σας, οι οποίες κάνουν τους αδένες στο στήθος σας να μεγαλώσουν.

Κράμπες και πόνος στην μέση
Ναι, αυτά τα συμπτώματα θα σας θυμίσουν αρκετά τους πρώτους πόνους πριν την περίοδο, όμως αυτή τη φορά η μήτρα σας έχει εμπλακεί… σε άλλες περιπέτειες. Αιτία για τις κράμπες είναι η εμφύτευση του ζυγωτού στα τοιχώματα της μήτρας, η οποία οδηγεί στην μεγέθυνσή της. Σταδιακά, θα μεταμορφωθεί σε ένα ζεστό σπίτι για το μωράκι σας.

Αιμορραγία εμφύτευσης
Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα έξι με δώδεκα ημέρες μετά τη σύλληψη, ορισμένες φορές μπορεί να προκαλέσει μία μικρή κολπική αιμορραγία. Αν και μοιάζει ανησυχητικό, τις περισσότερες φορές αυτό το σύμπτωμα είναι εντελώς άκακο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο αποβολής, εκτοπικής κύησης ή κάποιας μόλυνσης.

Εξάντληση
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ακόμη ότι είστε έγκυος, όμως το σώμα σας έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει υπερωρίες για να καταφέρει να υποστηρίξει αυτή τη μαγική διαδικασία. Οι παλμοί σας ανεβαίνουν για να μεταφέρουν οξυγόνο στη μήτρα, ενώ η επιπλέον προγεστερόνη ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, καταλήγουν σε ένα έντονο αίσθημα κόπωσης, οπότε είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τη διατροφή σας σε αυτό το διάστημα.

Χρωματικές αλλαγές
Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, οι ορμόνες που εκλύει το σώμα σας αυξάνουν τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, δηλαδή των κυττάρων στις ρόγες σας που ευθύνονται για το χρώμα τους, και τις σκουραίνουν. Αν είστε πολύ μελαχρινή, ίσως δεν παρατηρήσετε το συγκεκριμένο σύμπτωμα πριν τη δέκατη εβδομάδα της κύησης.

Ναυτία
Ακόμη δεν βιώνετε τις λεγόμενες «πρωινές ναυτίες» – αν και περίπου το 85% των εγκύων θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσει σε κάποιο στάδιο της κύησης. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ότι ανακατεύεστε με δραστηριότητες που δεν σας επηρέαζαν ως τώρα, όπως μια διαδρομή με το αυτοκίνητο. Αιτία για αυτό είναι και πάλι η προγεστερόνη, η οποία καθυστερεί τις διαδικασίες της πέψης, αφήνοντας το στομάχι σας γεμάτο για περισσότερη ώρα. Άλλη μια ορμόνη που ευθύνεται για τη ναυτία σας είναι η β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα της μητέρας ακόμη και πριν την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.

Φούσκωμα
Ναι, η προγεστερόνη δεν σας αφήνει σε ησυχία. Ακριβώς όπως συμβαίνει και πριν την περίοδο, η αύξησή της δημιουργεί φούσκωμα στην κοιλιά σας, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανέναν σκοπό να υποχωρήσει.

Συχνοουρία
Αν και αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις εγκύους από τόσο νωρίς, πολλές φορές οι συχνές βόλτες στην τουαλέτα ξεκινούν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες. Από τη μία πλευρά η μήτρα σας που μεγαλώνει ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, ενώ από την άλλη το σώμα σας στέλνει περισσότερο αίμα στα νεφρά κάνοντάς τα να λειτουργούν με υψηλότερες ταχύτητες. Μπορεί να είναι μια μικρή ταλαιπωρία, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειώσετε τις ποσότητες νερού που πίνετε.

Λιγούρες
Όσο και αν γελάμε με ιστορίες από εγκύους που ζητούν παράξενες τροφές, οι λιγούρες δεν είναι αστικός μύθος. Το σώμα σας υπερβάλλει εαυτόν και έχει ανάγκη από επιπλέον υδατάνθρακες! Η προτίμησή του οφείλεται στο ότι είναι εύκολο να τους μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζεται.

Πονοκέφαλος
Η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και οι διακυμάνσεις των ορμονών δημιουργούν ήπιους αλλά συχνούς πονοκεφάλους σε αρκετές γυναίκες που βρίσκονται στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, τόσο περισσότερο θα υποχωρεί και το συγκεκριμένο σύμπτωμα, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνου θα σταθεροποιηθούν σταδιακά. Άλλοι λόγοι για τον πόνο στο κεφάλι σας είναι η αφυδάτωση και η έλλειψη σιδήρου, οπότε γεμίστε το μπουκάλι σας με νερό και κάντε ένα μικρό τσεκ απ!

Δυσκοιλιότητα
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η πέψη σας δεν θα είναι στα καλύτερά της αυτό το διάστημα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σύμπτωμα όχι απλώς δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα γίνεται πιο έντονο όσο η εγκυμοσύνη προχωράει.

Κυκλοθυμία
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε ότι οι τεράστιες ορμονικές αλλαγές μπορούν να έχουν και τεράστια επίδραση στα συναισθήματά μας. Ταυτόχρονα, όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα αυτής της λίστας δεν είναι παράλογο να σας κάνουν να αισθάνεστε λίγο εκνευρισμένη ή ευσυγκίνητη!

Δέκατα
Αν έχετε λίγο καιρό που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ίσως έχετε προμηθευτεί ένα θερμόμετρο ωορρηξίας. Όταν έχουμε ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματός μας το πρωί ανεβαίνει από 0,4 έως 1 βαθμό Κελσίου και παραμένει ανεβασμένη μέχρι την ημέρα της περιόδου. Αν παρατηρήσετε ότι δεν πέφτει δύο εβδομάδες μετά, δεν θα ήταν κακό να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Ενοχλήσεις στη μύτη
Ακούγεται άσχετο, όμως η μύτη μας είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματός μας που αντιδρά στην παρουσία του εμβρύου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος που πιέζει τα ευαίσθητα αγγεία, όπως αυτά που έχουμε στη μύτη μας, ενώ ταυτόχρονα το οιστρογόνο κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, δημιουργώντας οίδημα στις βλεννογόνους. Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει περίπτωση η μύτη σας να ματώνει, να είναι μπουκωμένη ή να τρέχει.