Περίπου το 70% των εγκύων θα βιώσουν πρωινές ναυτίες κατά το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης τους, ενώ το 50% δεν θα καταφέρει να αποφύγει τον εμετό. Κάποιες τυχερές θα γλιτώσουν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, όμως υπάρχουν και αρκετές εξαιρετικά άτυχες που θα τις αντιμετωπίζουν μέχρι και την ημέρα του τοκετού! Οι περισσότερες, όμως, θα δουν τα συμπτώματα να υποχωρούν μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας. Ως τότε, τα παρακάτω tips ενδέχεται να σας ανακουφίσουν.

Πάρτε ένα ρεπό

Αν ξυπνώντας συνειδητοποιήσετε πως η ναυτία σας είναι πιο ισχυρή από ό,τι συνήθως, πάρτε μία αναρρωτική άδεια από τη δουλειά. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψετε ότι είστε έγκυος αν δεν αισθάνεστε έτοιμη για κάτι τέτοιο. Μπορείτε να πείτε με απόλυτη ειλικρίνεια ότι… κάτι σας πείραξε στο στομάχι!

Μυρίστε κάτι ευχάριστο

Η ναυτία συχνά πυροδοτείται από τις οσμές. Αυτό σχετίζεται με την αύξηση του επιπέδου οιστρογόνων στον οργανισμό σας, καθώς η συγκεκριμένη ορμόνη συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της όσφρησης. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τις άσχημες οσμές – δεν είναι πολύ εύκολο να ζητήσετε από τη συνάδελφο να αλλάξει κολώνια – προσπαθήστε να έχετε μαζί σας ένα φρέσκο άρωμα. Λίγο εκχύλισμα λεμονιού ή ένα κλαδάκι δενδρολίβανο μπορούν να σας σώσουν.

Μιλήστε

Μπορεί να μην έχετε το περιθώριο να ζητήσετε από έναν απλό γνωστό να κάνει μπάνιο συχνότερα, όμως ο σύντροφός σας θα πρέπει να ξέρει ότι το after shave του ή τα φιλιά που σας δίνει αφού πιει καφέ ανακατεύουν το στομάχι σας. Ίσως δεν θέλετε να τον φέρετε σε δύσκολη θέση, στην πραγματικότητα όμως αποκλείεται να το απολαμβάνει όταν σας βλέπει να ταλαιπωρείστε.

Ημερολόγιο καταστρώματος

Μήπως η ναυτία σάς επισκέπτεται την ίδια ώρα κάθε μέρα; Αν ναι, ενδέχεται η εμφάνισή της να μην είναι τυχαία και να συνδέεται με συγκεκριμένες μυρωδιές. Βρίσκοντας τα αίτια μπορείτε να την αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Πιείτε πολύ νερό

Όσο και αν δυσκολεύεστε να βάλετε οτιδήποτε στο στομάχι σας, είναι ζωτικό να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένη. Η αφυδάτωση στην πραγματικότητα σας κάνει να ανακατεύεστε περισσότερο και αν δεν την αντιμετωπίσετε μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας. Οι περισσότερες έγκυοι βρίσκουν το κρύο νερό ή τα παγάκια λιγότερο «επιθετικά» προς το στομάχι τους.

Ρυθμίστε τον υπολογιστή

Το φως της οθόνης δεν αποκλείεται να επιβαρύνει τις ναυτίες σας. Μεγαλώνοντας τη γραμματοσειρά και επιλέγοντας απαλά χρώματα για το φόντο σας ενδέχεται να απαλύνετε το πρόβλημα. Κάντε μικρά διαλείμματα για να ξεκουράσετε τα μάτια σας.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Βρείτε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που απαιτούν κάποια συγκέντρωση για να μπορέσετε να ξεχαστείτε για λίγο. Διαβάστε ένα βιβλίο, λύστε ένα σταυρόλεξο, βγείτε για μια βόλτα.

Μην σταματάτε να τρώτε

Όσο το στομάχι σας παραμένει άδειο, τόσο διαμαρτύρεται. Προσπαθήστε να τσιμπάτε κάτι ελαφρύ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα μικρά σνακ θα μειώσουν τη ναυτία και θα σας επιτρέψουν να φάτε και ένα κανονικό γεύμα.