Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να θέλετε να φέρετε στον κόσμο το παιδάκι σας με τον… παραδοσιακό τρόπο. Πολλές γυναίκες αισθάνονται πως έτσι θα βιώσουν πιο έντονα το «θαύμα της ζωής». Αυτή η πεποίθηση, ωστόσο, αν και σεβαστή, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα στερεοτύπων. Το θαύμα της μητρότητας είναι εξίσου δυνατό με όποιον τρόπο και αν προκύψει. Ταυτόχρονα, ο φυσιολογικός τοκετός προσφέρει μια σειρά από πραγματικά πλεονεκτήματα: Απαιτεί λιγότερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο, έχει μικρότερο κίνδυνο μολύνσεων, μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και χαμηλότερο κόστος.

Το κατά πόσον είναι εφικτό να προχωρήσετε σε φυσιολογικό τοκετό μετά από μία γέννα με καισαρική τομή δεν μπορεί να λάβει μια απόλυτη απάντηση. υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες σας. Φυσικά, η απόφαση για τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί στον τοκετό εναπόκειται κυρίως στην κρίση του γιατρού σας, ο οποίος ή η οποία έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασής σας, του ιστορικού της προηγούμενης γέννας και της ως τώρα εξέλιξης της εγκυμοσύνης σας.

Ενθαρρυντικοί παράγοντες

Οριζόντια τομή

Αν η καισαρική τομή σας είναι μια οριζόντια γραμμή επάνω από τη γραμμή του μαγιό, τα νέα είναι καλά. Αντιθέτως, αν είναι κάθετη ή σε σχήμα «Τ», ο γιατρός σας ενδέχεται να σας αποτρέψει από τον φυσιολογικό τοκετό, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να διαρρηχθεί από την πίεση που θα ασκείτε.

Προηγούμενος φυσιολογικός τοκετός

Ακόμη και αν η καισαρική ήρθε μετά από αυτόν, αν έχετε καταφέρει να γεννήσετε φυσιολογικά στο παρελθόν έχετε μεγάλες πιθανότητες να το κάνετε και πάλι.

Αυθόρμητος τοκετός

Χωρίς να σημαίνει πως ένας τοκετός που προκαλείται τεχνητά δεν μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά, αν έχετε ήδη υποστεί καισαρική τομή η αυθόρμητη εκκίνησή του είναι με το μέρος σας.

Νεαρή ηλικία

Έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες άνω των 35 ετών είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν φυσιολογικά μετά την καισαρική σε σχέση με τις μικρότερες.

Αποθαρρυντικοί παράγοντες

Ιστορικό δυστοκίας

Η αιτία της προηγούμενης καισαρικής έχει κεντρική σημασία. Αν ο γυναικολόγος επέλεξε αυτή τη μέθοδο λόγω δυσκολίας ή μεγάλης καθυστέρησης στον προηγούμενο τοκετό, ενδέχεται να σας προτείνει να επιλέξετε και πάλι την καισαρική τομή, καθώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το ίδιο και τώρα. Αντίθετα, αν το πρόβλημα σχετιζόταν, για παράδειγμα, με τη θέση του μωρού ή με κάποια άλλη συνθήκη μοναδική στη συγκεκριμένη εγκυμοσύνη, έχετε καλούς λόγους να πιστεύετε πως δεν θα συμβεί και πάλι το ίδιο.

Παχυσαρκία – Πολλά επιπλέον κιλά

Αν είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη ή αν έχετε πάρει περισσότερα από 20 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα έχετε 40% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά μετά την καισαρική.

Μεγάλο μωρό

Το μέγεθος του μωρού επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική, καθώς αν είναι πολύ μεγάλο αυξάνεται το ενδεχόμενο διάρρηξης της τομής σας. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αν το πρώτο σας μωρό ήταν μεγάλο θα συμβαίνει το ίδιο και τώρα. Ο έλεγχος του βάρους σας και τα μέτρα πρόληψης για τον διαβήτη κύησης θα σας βοηθήσουν να το αποφύγετε.