Δεν αποτελεί μυστικό: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ύπνος παύει να είναι η όμορφη, χαλαρωτική εμπειρία που είχαμε συνηθίσει. Μια σειρά από αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία μας δεν μας επιτρέπουν να κοιμηθούμε όσες ώρες έχουμε ανάγκη για να αναζωογονήσουμε τον οργανισμό μας που καταπονείται καθώς έχει αναλάβει να δουλεύει για… δύο! Αν και είναι μάλλον δύσκολο να ενσαρκώσετε επιτυχώς την ωραία κοιμωμένη κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών, φαίνεται πως η στάση του ύπνου σας μπορεί τουλάχιστον να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση – αλλά και να τη χειροτερέψει εξίσου, αν δεν επιλέξετε σωστά.

Ποια είναι η χειρότερη και ποια η καλύτερη στάση ύπνου;

Μπρούμυτα

Δυστυχώς, θα πρέπει να αποχωριστείτε την αγαπημένη σας θέση στο τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν η κοιλίτσα σας θα έχει αρχίσει να φουσκώνει πολύ. Εκτός από την πίεση που ασκεί στη μήτρα και το έμβρυο, σύντομα δεν θα είναι πια καθόλου βολική.

Ανάσκελα

Θα περίμενε κανείς πως αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε σε αυτή τη στάση, δεν θα υπάρχει λόγος να ξεβολευτείτε ούτε σε αυτή την όμορφη περίοδο της ζωής σας. Όπως ίσως μαντεύετε, όμως, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης το βάρος του μωρού θα αρχίσει να ασκεί υπερβολική πίεση στα εσωτερικά σας όργανα, την πλάτη, αλλά και την κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα στο σώμα σας και στο μωρό σας. Αυτή η πίεση με τη σειρά της οδηγεί σε πόνους στην πλάτη, αιμορροΐδες, δυσπεψία, κακή κυκλοφορία του αίματος, υπόταση, ζαλάδες, αλλά και τη μεταφορά λιγότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο μωρό. Φυσικά, αν μερικές φορές τύχει να αποκοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε σε αυτή τη στάση, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό, ωστόσο θα πρέπει να την αποφεύγετε όσο περισσότερο γίνεται.

Η ιδανική στάση: Στο πλάι

Και μάλιστα στο αριστερό πλάι! Πρόκειται για τη θέση που εξασφαλίζει την καλύτερη ροή του αίματος προς τον πλακούντα, περιορίζει την πίεση που δέχεται το σώμα σας και ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών. Έτσι όχι μόνο θα ξεκουράζεστε καλύτερα, όχι μόνο το μωράκι σας θα παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, αλλά και τα άκρα σας θα ξεχάσουν το ενοχλητικό πρήξιμο που ενδεχομένως σας ταλαιπωρεί. Αν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με διαφορετικό τρόπο και τώρα δυσκολεύεστε να βολευτείτε, επενδύστε σε πολλά, μεγάλα μαξιλάρια και πειραματιστείτε με την τοποθέτησή τους. Πολλές έγκυοι προτιμούν να βάζουν ένα μεγάλο μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους και μια σειρά από μικρότερα πίσω από την πλάτη τους. Αν από την άλλη υπάρχουν και άλλα πράγματα που σας κρατούν ξύπνια, μην απογοητεύεστε: Ο ποιοτικός ύπνος εξακολουθεί να είναι εφικτός αν λάβετε ορισμένα μέτρα.