Ακόμη και αν ήσασταν ψυχολογικά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο διδύμων – για παράδειγμα αν πρόκειται για κάτι που γενικά συμβαίνει στην οικογένειά σας ή αν μείνατε έγκυος από εξωσωματική – η είδηση σίγουρα δεν σας πέρασε αδιάφορη. Από τη μία πλευρά, εκτός από τη χαρά σας είναι διπλά και όλα τα υπόλοιπα: Η κούραση, τα έξοδα, οι προετοιμασίες. Από την άλλη, σίγουρα αναρωτιέστε τι σημαίνει η δίδυμη κύηση για το σώμα σας και αν διπλασιάζεται και ο κίνδυνος επιπλοκών. Οι παρακάτω ερωτήσεις στον γιατρό σας θα σας βοηθήσουν να λύσετε τις απορίες σας.

Μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα;

Ο πλακούντας είναι το όργανο που προσφέρει στα μωράκια σας τροφή και οξυγόνο. Όμως δεν είναι απαραίτητο ότι μοιράζονται τον ίδιο. Τα διχοριακά/ διαμνιακά δίδυμα έχουν το καθένα τον δικό του, τα μονοχοριακά/ διαμνιακά δίδυμα μοιράζονται τον ίδιο αλλά αναπτύσσονται σε ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους, ενώ τα μονοχοριακά / μονοαμνιακά μοιράζονται τα πάντα μεταξύ τους!

Θα γεννήσω με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική;

Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν απασχολεί μόνο τις εγκύους που περιμένουν δίδυμα, αλλά όλες τις μέλλουσες μητέρες. Και όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες, η απάντηση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης σας, τη θέση των μωρών και την επιστημονική άποψη του γιατρού. Επομένως, είναι και ο μόνος που μπορεί να σας απαντήσει.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

Μια γυναίκα που περιμένει δίδυμα, συνήθως πρέπει να πάρει περισσότερα κιλά από τη μέση έγκυο ώστε να είναι σίγουρη πως τρέφονται και τα δύο καλά. Συγκεκριμένα, είναι απολύτως φυσιολογικό να πάρει ακόμη και πάνω από 20 κιλά! Ωστόσο, αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας. Δεν μπορείτε να είστε σίγουρη ότι ισχύει και για την περίπτωσή σας αν δεν σας το επιβεβαιώσει ο γυναικολόγος σας.

Θα χρειαστεί να περάσω χρόνο στο κρεβάτι;

Όταν το έμβρυο δυσκολεύεται να αναπτυχθεί ή να διαμορφωθεί, ο γυναικολόγος ενδέχεται να συστήσει κατάκλιση για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Αυτή η διαδικασία είναι βαρετή, κουραστική και γεμάτη άγχος, όμως εντέλει κάνει καλό στα μωράκια σας. Ωστόσο, δεν αποτελεί απαραίτητη εξέλιξη της κύησης διδύμων. Πολλές φορές είναι η κίνηση που είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως οι θρομβώσεις.

Πότε είναι ανησυχητικός ο πρόωρος τοκετός;

Ξέρετε ότι τα περισσότερα διδυμάκια γεννιούνται λίγο έως πολύ πρόωρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και στη δική σας περίπτωση. Ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και η δυσλειτουργία του πλακούντα συνήθως οδηγούν σε πρόωρο τοκετό. Αρκετά δίδυμα γεννιούνται στις 28 εβδομάδες αντί για τις συνηθισμένες 37 έως 40. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ για αυτό! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το μόνο που έχουν ανάγκη είναι μερικές μερούλες παραπάνω στο νοσοκομείο!

Πόσο συχνά θα σας βλέπω;

Ίσως τα διδυμάκια σας να σας κάνουν να… έρθετε πιο κοντά με την γυναικολόγο σας, αφού δεν αποκλείεται να τη βλέπετε συχνότερα από ό,τι αν περιμένατε μόνο ένα μωρό. Συγκεκριμένα, αν και μέχρι την 24η εβδομάδα ενδέχεται να μην χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις τον μήνα, αργότερα μπορεί να τη βλέπετε μια φορά την εβδομάδα.

Χρειάζομαι συμπληρώματά διατροφής;

Όλες οι έγκυοι έχουν ανάγκη από βιταμίνες, εσείς όμως ενδέχεται να χρειάζεστε λίγο περισσότερες από τον μέσο όρο. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να καταναλώνετε κάποια συμπληρώματα διατροφής – ιδίως φυλλικού οξέως.

Για ποιες επιπλοκές θα πρέπει να ανησυχώ;

Η διπλή κύηση αυξάνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία και διαβήτη κύησης. Φυσικά κάθε οργανισμός διαφέρει. Ο γυναικολόγος σας θα σας πει τι πρέπει να προσέξετε και πώς να κινηθείτε σε περίπτωση που προκύψει κάτι απρόοπτο.

Μπορώ να κάνω γυμναστική;

Η κίνηση βοηθά τις εγκύους και τα μωρά τους να παραμείνουν υγιείς, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της σωματικούς περιορισμούς. Πιθανότατα θα μπορείτε να κάνετε γυμναστική, απλώς σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς από τις υπόλοιπες εγκύους. Ωστόσο, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να πάρετε την άδειά του για τις ασκήσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε.