Ο πρόωρος τοκετός εξακολουθεί να απειλεί την υγεία και τη ζωή πολλών νεογέννητων κάθε χρόνο. Μάλιστα, παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Έτσι, κάθε επιπλέον πληροφορία για τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την επιπλοκή μπορεί να αποβεί σωτήρια. Αυτή την εβδομάδα, μια νέα έρευνα έφερε στο φως άλλους δύο πιθανούς λόγους πίσω από τον πρόωρο τοκετό.

Η έρευνα

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, εξέτασε για πρώτη φορά τη σύνδεση μεταξύ του στρες και του φθαλικού οξέως, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, με τον πρόωρο τοκετό. Το φθαλικό οξύ χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων, προϊόντων προσωπικής φροντίδας, αλλά και στις ηλεκτρονικές συσκευές μας. Με άλλα λόγια, βρίσκεται… παντού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 783 γυναίκες, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν την εγκυμοσύνη τους σε όλη τη διάρκειά της. Συγκεκριμένα, εξέταζαν δείγματα ούρων των εγκύων αναζητώντας ίχνη αυτής της βλαβερής ουσίας, ενώ, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Εκεί, οι έγκυοι ρωτούνταν αν σε αυτό το διάστημα είχαν βιώσει στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια απόλυση, μια σοβαρή ασθένεια, οικογενειακό πένθος, δυσκολίες στη σχέση τους, νομικά ή οικονομικά προβλήματα. Το 9% των γυναικών που συμμετείχαν γέννησαν πρόωρα.

Πώς ερχόμαστε σε επαφή με το φθαλικό οξύ

Όταν τρώμε γεύματα από συσκευασίες που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία, αυτή περνά στο σώμα μας μέσω του στόματος αλλά και του δέρματός μας. Στην περίπτωση των προϊόντων περιποίησης, το χημικό μπαίνει στον οργανισμό μας μέσω της αναπνευστικής οδού.

Τα αποτελέσματα

«Οι μαμάδες που είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικού οξέως στα ούρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και δήλωναν περισσότερο στρες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα», δήλωσε η ερευνήτρια Emily Barrett. «Πιστεύουμε ότι το στρες ίσως κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο στις επιπτώσεις των χημικών που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, όπως το φθαλικό οξύ».

Πώς επιδρά το στρες

Το στρες δεν σχετίζεται άμεσα με την έκθεσή μας στα χημικά πρόσθετα των πλαστικών, ωστόσο αποδυναμώνει τον οργανισμό μας και ρίχνει τις άμυνές του απέναντί του. Συγκεκριμένα, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές και αλλαγές στα επίπεδα ορμονών των εγκύων. Έτσι, τις καθιστά πιο ευάλωτες.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σύμφωνα με την Barrett, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε το στρες, αλλά και το δίκτυο υποστήριξής μας παίζει τεράστιο ρόλο στο αν και πόσο θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη μας. Ταυτόχρονα, αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τα χημικά πρόσθετα των πλαστικών, είναι σημαντικό να τα περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε είναι καταναλώνοντας μη επεξεργασμένες τροφές και μειώνοντας τη χρήση πλαστικών και προϊόντων περιποίησης κατά τη διάρκεια της κύησης.