Τα περισσότερα πιτσιρίκια περνούν μεγάλο μέρος της νηπιακής τους ηλικίας παρακαλώντας για ένα αδελφάκι – ή για ακόμη ένα αδελφάκι που να έχει το… φύλο της προτίμησής τους. Όταν, όμως, τους κάνουμε τη χάρη, τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν άρδην. Πλέον δεν θα είναι το αποκλειστικό επίκεντρο της προσοχής μας, και αυτό δεν μπορεί παρά να τα στεναχωρήσει, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό. Για αυτό και έχει τεράστια σημασία ο τρόπος που θα τους το ανακοινώσουμε, προκειμένου η επαφή τους με το ζήτημα «αδελφάκι» να ξεκινήσει με θετικά συναισθήματα.

Πώς να πω στο παιδί μου ότι θα αποκτήσει αδελφάκι;

Μην βιαστείτε

Περιμένετε μέχρι η κοιλίτσα σας να αρχίσει να φαίνεται για να του το ανακοινώσετε. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Από τη μία πλευρά, οι πρώτοι μήνες της κύησης δυστυχώς μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν βρεθείτε αντιμέτωπη με μια ατυχή έκβαση, δεν θα θέλετε παράλληλα να πρέπει να εξηγήσετε στο τρίχρονο παιδί σας γιατί το αδελφάκι του αποφάσισε να μην έρθει τελικά. Από την άλλη, ένα νήπιο θα καταλάβει καλύτερα για ποιο πράγμα μιλάτε αν έχει και κάποιες… οπτικές αποδείξεις.

Κάντε την πρώτη γνωριμία

Αφού του εξηγήσετε ότι σε λίγους μήνες θα έρθει στο σπίτι σας ένα μωρό, κατατοπίστε το για την τωρινή του τοποθεσία. Αφήστε το να ακουμπήσει την κοιλίτσα σας για να νιώσει το μωρό να «κλωτσάει» ή να αφουγκραστεί τον χτύπο της καρδιάς του. Έτσι η είδηση θα γίνει πολύ πιο πραγματική.

Δείξτε του μια φωτογραφία

Συγκεκριμένα, εκείνη του υπερηχογραφήματος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνετε να καταλάβει πως μέσα στην κοιλιά σας αναπτύσσεται ένα ανθρωπάκι.

Καθησυχάστε το

Ίσως τον πρώτο ενθουσιασμό ακολουθήσουν σπαρακτικά κλάματα. Η κυκλοθυμία γύρω από το ζήτημα δεν είναι παράλογη – για να μην πούμε ότι είναι αναμενόμενη. Φροντίστε να του λέτε συχνά πόσο το αγαπάτε και εξηγήστε του πως η παρουσία του μωρού δεν θα αλλάξει τίποτα στον τρόπο που νιώθετε για εκείνο. Παράλληλα, όσο ακόμη είστε οι τρεις σας, βεβαιωθείτε πως εκμεταλλεύεστε την απουσία του νεογέννητου για να κάνετε διασκεδαστικά πράγματα όλοι μαζί.

Δείτε ταινίες μαζί

Συγκεκριμένα, δείτε ταινίες που να περιστρέφονται γύρω από τη γέννηση ενός μωρού ή που να έχουν ως πρωταγωνιστές δύο αδελφάκια. Απλώς βεβαιωθείτε πως το μήνυμα είναι θετικό. Επίσης, αν στο φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον υπάρχουν οικογένειες με μωράκια, επισκεφθείτε τες μαζί. Έτσι θα πάρει μια πρώτη εικόνα του πώς θα μοιάζει η ζωή με το αδελφάκι του. Φροντίστε αυτή η… προεπισκόπηση να δίνει έμφαση στο πόσο χαριτωμένα και διασκεδαστικά είναι τα μωρά, και όχι στις λιγότερο ευχάριστες πλευρές τους.

Εισάγετέ το στον νέο του ρόλο

Ζητήστε του βοήθεια στην προετοιμασία του δωματίου ή των πραγμάτων του μωρού – που κατά πάσα πιθανότητα κάποτε του ανήκαν. Πάρτε το μαζί σας όταν πάτε για τα ψώνια του βρεφικού δωματίου. Ρωτήστε το πώς του φαίνεται το όνομα που σκοπεύετε να δώσετε στο νεογέννητο ή ακόμα καλύτερα ζητήστε του να επιλέξει το αγαπημένο του από τρεις επιλογές. Μιλήστε του για τα όμορφα παιδικά χρόνια με τα δικά σας αδέλφια – ή για το πόσο σας στεναχωρούσε που ήσασταν μοναχοπαίδι.

Επιλέξτε τα σωστά βιβλία

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το μικρό σας, σίγουρα υπάρχουν βιβλία που να του εξηγούν με κατάλληλο τρόπο πώς δημιουργείται μια νέα ζωή. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας και διαβάστε τα μαζί για να του λύσετε όποιες απορίες έχουν προκύψει. Τα περισσότερα θα περιγράφουν την αναπαραγωγική διαδικασία μέσα από κάποια μεταφορά, όπως με ένα σποράκι που φυτεύεται, φυτρώνει και αναπτύσσεται.