Η εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μια έγκυος έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τις πρωινές ναυτίες, την εξάντληση, την κυκλοθυμία και την αϋπνία. Αν προσθέσουμε σε αυτή την εξίσωση και ένα νήπιο, η δυσκολία σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη. Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη σκληρή συνθήκη. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, θα δείτε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο ανώδυνα από όσο νομίζετε.

Οργανωθείτε

Αν η μέρα σας ξεκινά πάντα με έντονες ναυτίες και εμετούς, αδειάστε τα πρωινά σας όσο περισσότερο μπορείτε. Αναθέστε το πρωινό του παιδιού στον σύντροφό σας και προτιμήστε το βράδυ για το δικό σας μερίδιο στις δουλειές του σπιτιού. Σε περίπτωση που υποφέρετε από αϋπνίες, με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε να βγάλετε και κάτι θετικό από μια κατά τα άλλα δυσάρεστη κατάσταση. Επίσης, η σωματική δραστηριότητα ίσως σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ιεραρχήστε προτεραιότητες

Δεν είναι απαραίτητο το σπίτι σας να είναι πάντα στην εντέλεια. Ορισμένες δουλειές, όπως το καθάρισμα των τζαμιών, μπορούν να αναβληθούν για αρκετό καιρό δημιουργώντας αποκλειστικά αισθητικά προβλήματα. Επίσης, ίσως μπορείτε να ξεχάσετε το σιδέρωμα για ένα διάστημα.

Κάντε υποχωρήσεις

Είχατε ορκιστεί πως το μικρό σας δεν θα δει καθόλου τηλεόραση μέχρι να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη. Και πράγματι, η υπερβολική έκθεση στην οθόνη μπορεί να το βλάψει. Ωστόσο, ίσως τώρα είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσετε αυτό το «όπλο» ως λύση ανάγκης. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε με τίποτα τα μάτια σας ανοιχτά ή αν το νήπιο απαιτεί να παίξετε κυνηγητό ενώ εσείς είστε έτοιμη να κάνετε εμετό, ένα μισάωρο ποιοτικής παιδικής τηλεόρασης είναι αρκετό για να ανασυνταχθείτε.

Ζητήστε βοήθεια

Πρώτα από όλα, ο σύντροφός σας θα πρέπει να αναλάβει ορισμένα από τα βάρη σας αυτή την περίοδο – στο κάτω – κάτω η κύηση είναι κάτι που αφορά και τους δυο σας. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, η οικογένειά σας, μια φίλη ή ακόμη και κάποιος επαγγελματίας μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο με το σπίτι όσο και με τη φύλαξη του μικρού σας. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Η πλήρης εξάντλησή σας δεν κάνει καλό ούτε στο έμβρυο που κυοφορείτε, αλλά ούτε και στο παιδί σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων εβδομάδων, μην ξεχνάτε να κάνετε πράγματα που σας φτιάχνουν τη διάθεση, σας ξεκουράζουν και ανταποκρίνονται σε προσωπικές σας ανάγκες. Ίσως αισθάνεστε πως έτσι στερείτε χρόνο από την οικογένειά σας, στην πραγματικότητα όμως εξασφαλίζετε ότι οι ώρες που περνάτε όλοι μαζί θα είναι πιο ποιοτικές.