Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για την εγκυμοσύνη είναι ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο για τη ζωή μας. Το σώμα μας μεταμορφώνεται, η διάθεσή μας περνά από αμέτρητα ετερόκλητα στάδια και η σκέψη μας δεν σταματά να ταξιδεύει στο μέλλον με το παιδί μας. Πώς θα μοιάζει; Σε τι άνθρωπο θα εξελιχθεί; Όταν μεγαλώσει, θα μπορεί να κοιτάξει με νοσταλγία τα παιδικά του χρόνια;

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα, όμως συχνά μας εμποδίζουν από το να απολαύσουμε το παρόν. Εξάλλου, ακόμη και αν αποκτήσουμε περισσότερα παιδιά, αυτή η πρώτη εγκυμοσύνη που δεν συνοδεύεται από τη φροντίδα ενός νηπίου, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Γι’ αυτό και έχει σημασία να αδράξουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να την απολαύσουμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν μια ζωή. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφύγουμε μια σειρά από λάθη που οφείλονται είτε στην απειρία μας, είτε στην ταλαιπωρία που υφίσταται το σώμα μας και μου μας κάνει να νιώθουμε ότι «δικαιούμαστε» ορισμένες παρασπονδίες.

Επτά πράγματα που μπορεί να μετανιώσετε κατά τη διάρκεια της κύησης

Δεν απολαμβάνετε το χρόνο με τον σύντροφό σας

Ναι, είναι πολύ πιθανό η σχέση σας να γίνει ακόμη πιο βαθιά και ουσιαστική στα χρόνια που θα περάσετε μεγαλώνοντας το παιδί σας. Οι νέες εμπειρίες, τα νέα συναισθήματα, ακόμη και οι νέες αγωνίες μπορούν να κάνουν ένα ζευγάρι να αγγίξει πρωτόγνωρα επίπεδα σύνδεσης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν στιγμές που θα αναπολείτε τις ξένοιαστες μέρες που συμπληρώνατε οκτώ ώρες ύπνου και απολαμβάνατε δυο σας τον έρωτά σας. Γι’ αυτό φροντίστε να τις αξιοποιήσετε όσο τις έχετε στη διάθεσή σας.

Δεν κάνετε γυμναστική

Αρκετές μορφές ήπιας άσκησης, όπως η γιόγκα, είναι ικανές να προετοιμάσουν το σώμα σας κατάλληλα για τις αλλαγές που θα βιώσει σε αυτούς τους 9 μήνες, όπως και για τον ίδιο τον τοκετό. Σίγουρα, ειδικά αν εργάζεστε μέχρι σχεδόν την τελευταία στιγμή, δεν είναι εύκολο να το πάρετε απόφαση. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε, όμως, θα δείτε πως δεν σας βοηθά μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά, καθώς σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να ξεχάσετε για λίγο τα άγχη της (μέλλουσας) μητρότητας.

Κάνετε διατροφικές παρασπονδίες

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την κύηση σαν μια ευκαιρία για να υποκύψουν σε όλους τους πειρασμούς στους οποίους θα αντιστέκονταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, μια απότομη αύξηση του βάρους σας δεν αποκλείεται να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε αυτό το διάστημα σε απόλυτη πειθαρχία, απλώς καλό είναι να μην το παρακάνετε. Επιπλέον, μια μεγάλη αύξηση του βάρους σας ενδέχεται να επιβαρύνει τη διάθεσή σας μετά τον τοκετό, όταν η ψυχολογία των νέων μαμάδων είναι ήδη αρκετά εύθραυστη.

Δεν βγάζετε φωτογραφίες

Ίσως η κοιλίτσα σας έχει αρχίσει να γίνεται κουραστική – πόσο έχει σκοπό να μεγαλώσει τέλος πάντων; – και σίγουρα η πλάτη σας δεν εκτιμά την όλο και πιο έντονη παρουσία της. Μετά από λίγο καιρό, ωστόσο, θα θυμάστε αυτή την εποχή με νοσταλγία, και μερικές φωτογραφίες θα σας βοηθήσουν να την κρατήσετε ζωντανή. Βγάλτε selfies, βγάλτε φωτογραφίες στην αγκαλιά του συντρόφου σας, μαζί με φίλες, σε βόλτες, στον καναπέ, γενικώς φωτογραφηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Στο κάτω – κάτω τι έχετε να χάσετε;

Ψωνίζετε διαρκώς ρούχα

Τα ρούχα για εγκύους έχουν γίνει πιο κομψά από ποτέ στο παρελθόν. Έτσι, δεν είναι παράξενο που σας «προκαλούν» διαρκώς να κάνετε νέες αγορές! Ωστόσο, σε μικρό χρονικό διάστημα όλα τα νέα σας αποκτήματα θα μένουν αναξιοποίητα σε μια ντουλάπα. Επενδύστε σε oversized πουλόβερ και φορέματα που θα μπορείτε να φοράτε και μετά τη γέννηση του παιδιού σας, δανειστείτε τα ρούχα εγκυμοσύνης της κολλητής ή της αδελφής σας και περιορίστε για λίγο καιρό το στιλιστικό σας… δαιμόνιο. Όλα αυτά τα χρήματα μπορούν να επενδυθούν με καλύτερους τρόπους.

Δεν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας

Η άδεια μητρότητας έχει ξεκινήσει; Συγχαρητήρια! Πώς την εκμεταλλεύεστε; Ναι, είναι ερώτηση παγίδα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν ακουστεί το πρώτο κλάμα του μωρού σας, όμως δεν θα πρέπει όλος σας ο χρόνος να αφιερωθεί σε αυτές. Οι μέρες που μεσολαβούν μέχρι τον τοκετό είναι μια καλή ευκαιρία να διαβάσετε ένα βιβλίο, να απολαύσετε μια βόλτα με τις φίλες σας ή απλώς να καθίσετε για λίγο στον καναπέ με το κεφάλι σας κενό από σκέψεις, την αγαπημένη σας μουσική να παίζει στο background και ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι.

Δεν προετοιμάζεστε ψυχολογικά

Αυτοί που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την μητρότητα έχουν απόλυτο δίκιο. Όμως υπάρχουν πράγματα που ενδέχεται να απαλύνουν τη μετάβαση σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε εκ των προτέρων πως θα κάνετε λάθη – μικρά και μεγάλα. Πως θα αμφισβητείτε συχνά τον εαυτό σας. Πως πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν θα γνωρίζετε. Και πως η αναγνώριση αυτών των γεγονότων αποτελεί χαρακτηριστικό μιας καλής μαμάς.