Όποιος πιστεύει ότι η εγκυμοσύνη είναι μια γαλήνια περίοδος, γεμάτη από κατ’ αποκλειστικότητα θετικά συναισθήματα και την αίσθηση του «θαύματος της ζωής», μάλλον δεν έχει συναναστραφεί ποτέ καμία έγκυο. Ακόμη και η πλέον συνειδητοποιημένη και ενθουσιασμένη μέλλουσα μητέρα, βιώνει τεράστιες σωματικές και ψυχολογικές δυσκολίες σε αυτό το κατά τα άλλα όμορφο διάστημα. Είναι λογικό. Οι ορμόνες κάνουν πάρτι κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών, ενώ το σώμα της εγκύου έρχεται αντιμέτωπο με μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις. Και προφανώς, όταν η έγκυος δεν περιμένει ένα, αλλά δύο ή περισσότερα μωρά, αυξάνονται και οι δυσκολίες!

Οι δέκα μεγαλύτερες δυσκολίες όταν περιμένετε δίδυμα

Πρωινή ναυτία

Βασανίζει τις περισσότερες εγκύους, όμως φαίνεται πως όταν η κοιλίτσα σας κρύβει δίδυμα τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο! Ευτυχώς και στη δική σας περίπτωση, πιθανότατα θα υποχωρήσει μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αύξηση βάρους

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα άγχη κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς τα επιπλέον κιλά δεν εξαφανίζονται πλήρως μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που περιμένετε περισσότερα από ένα μωράκια, δεν είναι μόνο το δικό τους βάρος που ανεβάζει τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά και το αυξημένο αμνιακό υγρό, οι ιστοί και η διόγκωση της μήτρας που πρέπει να εξυπηρετήσουν τους δύο επισκέπτες.

Καούρα

Η αίσθηση καψίματος χαμηλά στον λαιμό ή ψηλά στην κοιλιά που προκαλείται από την διόγκωση της μήτρας και τις ορμόνες της κύησης, ίσως είναι χειρότερη στην περίπτωσή σας.

Πρόωρος τοκετός

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα σας συμβεί, ωστόσο οι πιθανότητες αυξάνονται αν περιμένετε δίδυμα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο αν πρόκειται για τρία ή και περισσότερα μωράκια. Είναι φυσιολογικό να σας αγχώνει, όμως ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας όλα θα πάνε καλά.

Κατάκλιση

Η αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, πολλαπλασιάζει και τις πιθανότητες ο μαιευτήρας να σας προτείνει την κατάκλιση ως προληπτικό μέτρο. Ίσως το να περάσετε κάποιο διάστημα ξαπλωμένη να ακούγεται ονειρικό σε σχέση με το να ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας με την επιπλέον ταλαιπωρία της κύησης. Όπως όμως θα διαπιστώσετε, δεν είναι και τόσο εύκολο στην πράξη.

Πόνοι και πονάκια

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη σας, το επιπλέον βάρος, η κατακράτηση υγρών και η πίεση που ασκεί η διογκωμένη μήτρα στα υπόλοιπα όργανά σας, θα προκαλεί μια σειρά από πόνους και πονάκια σε απροσδόκητα σημεία του σώματός σας. Δυστυχώς, και αυτά αυξάνονται μαζί με τα έμβρυα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για μια από τις πιο άγνωστες… παρενέργειες της εγκυμοσύνης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το οίδημα και η κατακράτηση υγρών που βιώνουν οι περισσότερες έγκυοι, πιέζουν τον «σωλήνα» που σχηματίζεται από τα οστά και τους συνδέσμους του καρπού, πιέζοντας το νεύρο που περνά από μέσα. Με τη σειρά του, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα των χεριών σας. Και φυσικά, επιτείνεται από την παρουσία του δεύτερου μωρού.

Ραγάδες

Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία: Το δέρμα της κοιλιάς σας πρόκειται να ταλαιπωρηθεί πολύ για να καταφέρει να χωρέσει τα μωράκια σας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε ραγάδες.

Αϋπνία

Εκτός των δυσκολιών που σας προκαλεί το μέγεθος της κοιλιάς σας, το επιπλέον άγχος που βιώνετε σε σχέση με τη μέση έγκυο ενδέχεται να σας κρατά ξύπνια τα βράδια.

Μέγεθος

Δεν είναι αστείο. Τόσο η κοιλιά, όσο και το υπόλοιπο σώμα σας πρόκειται να μεγαλώσει πολύ. Πάρα πολύ. Τόσο πολύ που ίσως δυσκολεύεστε ακόμη και να περάσετε από ορισμένες πόρτες, να φορέσετε παπούτσια ή και να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Φυσικά, μόλις τα διδυμάκια σας βρεθούν στην αγκαλιά σας θα αποζημιωθείτε για όλη αυτή την ταλαιπωρία – και με το παραπάνω!