Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα χρειαστείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός των άλλων μετάλλων και βιταμινών, το σώμα σας παρέχει στο έμβρυο ασβέστιο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ζωτικών δομών του βρέφους, όπως είναι ο σκελετός του. Οι απαιτήσεις σε ασβέστιο ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, ωστόσο θα ήταν καλό να προσέξετε διότι είτε το πολύ είτε το λίγο ενδέχεται να προκαλέσει επιπλοκές. Οι ανάγκες της εγκύου για ασβέστιο αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο, οπότε ο σκελετός του βρέφους αναπτύσσεται ταχύτατα.

Γερά οστά για το μωρό αλλά και για εσάς

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδανική περίοδο για πολλούς λόγους. Ένας εξ’αυτών είναι ότι ενισχύεται και τον δικό σας σκελετό, καθώς μπορείτε να απορροφήσετε περισσότερο ασβέστιο. Το σώμα, συγκεκριμένα, της εγκύου μπορεί να αισθανθεί τις αυξημένες ανάγκες του εμβρύου και ως αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη βιταμίνη D, επιτρέποντας στις έγκυες γυναίκες όπως και στις μητέρες που θηλάζουν να απορροφούν περισσότερο ασβέστιο από το φαγητό που καταναλώνουν καθημερινά. Απορροφώντας λοιπόν, περισσότερο ασβέστιο, το σώμα σας δημιουργει οιστρογόνα, που ενισχύουν τα οστά σας.

«Πηγές» ασβεστίου

Οι γαλακτοκομικές τροφές, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι μερικές από τις καλύτερες «πηγές» ασβεστίου. Καταναλώνοντας τέσσερις μερίδες ενισχυμένου γάλακτος ή άλλων ενισχυμένων γαλακτομικών προϊόντων, λαμβάνεται την απαραίτητη ημερήσια δόση ασβεστίου. Ένα ποτήρι ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού μπορεί επίσης να παρέχει την ίδια ποσότητα. Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα καρύδια, τα χόρτα αλλά και τα φασόλια. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα ροφήματα από σόγια μπορεί να ενισχυθούν με ασβέστιο.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν ο οργανισμός σας εμφανίζει πρόβλημα στην παραγωγή λακτόζης, ενδεχομένως να προκληθούν κράμπες, διάρρια ή και φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Για να αποφύγετε αυτές τις ενοχλήσεις, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώσετε μικρότερες ποσότητες γάλακτος στα γεύματά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθείτε, αφού θα μπορείτε να χωνέψετε πιο εύκολα. Δοκιμάστε το τυρί ή το γιαούρτι, καθώς έχει περίπου τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.