Υπάρχουν αρκετές «μισές» αλήθειες που ακούγονται τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και για την ωορρηξία. Πρόκειται για λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με την σύλληψη, η διάδοση των οποίων οφείλεται συνήθως σε παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις. Ωστόσο, μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πραγματικό γεγονός από κάτι που δεν ισχύει. Μερικοί μύθοι, που θα ήταν καλό να μην πιστεύετε είναι οι ακόλουθοι:

Εάν δεν μείνω έγκυος μετά από μερικούς μήνες υπάρχει πρόβλημα;

Ενδεχομένως, να έχετε την εντύπωση ότι είναι αρκετά εύκολο να μείνετε έγκυος, τόσο εύκολο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια. Στην πραγματικότητα όμως, λίγα είναι τα ζευγάρια που πετυχαίνουν τον στόχο τους από το πρώτο μόλις μήνα. Είναι φυσιολογικό να χρειαστεί να προσπαθείσετε έως και έξι μήνες, έως ότου μείνετε έγκυος. Ορισμένα ζευγάρια χρειάζονται έως και ένα χρόνο για να συλλάβουν, γεγονός που είναι εξίσου φυσιολογικό.

Η 14η μέρα του κύκλου είναι εκείνη της ωορρηξίας;

Η 14η μέρα του κύκλου μπορεί να είναι η ημέρα της ωορρηξίας, μπορεί όμως και όχι. Η ωορρηξία κατά την έκτη ή έβδομη ημέρα του κύκλου ή την 19η έως και την 20η δεν αποτελεί γεγονός ασυνήθιστο ή μη φυσιολογικό. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο κύκλος μιας γυναίκας είναι κατά μέσο όρο 28 ημέρες και ότι η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει στην μέση του κύκλου αυτού, δηλαδή την 14η ημέρα. Μια υγιής γυναίκα μπορει να έχει κύκλο 21 ημερών ή ακόμα και 35 ημερών, πράγμα εξίσου φυσιολογικό. Η ημέρα της ωορρηξίας ενδέχεται λοιπόν, να μετατοπιστεί νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με το πόσες ημέρες είναι ο κύκλος της γυναίκας.

Εάν έχω ωορρηξία, δεν υπάρχει πρόβλημα με την σύλληψη

Η ωορρηξία είναι απαραίτητη για να μείνετε έγκυος αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα από αυτό. Η δίοδος προς το ωάριο θα πρέπει να είναι καθαρή, δηλαδή οι σάλπιγγες να μην μπλοκαρισμένες. Μην ξεχνάτε παράλληλα, ότι η σύλληψη δεν αφορά μόνο την γονιμότητα της γυναίκας. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι ορισμένα προβλήματα, που σχετίζονται με την γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δεν είναι ανιχνεύσιμα χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις.

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά τα σαράντα;

Είναι δυνατό να μείνετε έγκυος μετά τα σαράντα, αφού πολλές είναι οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά από τα 40 ή ακόμα και τα 41 τους. Ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξάνεται στα σαράντα, μαζί με τον κίνδυνο αποβολής ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να προσπαθήσετε λίγο παραπάνω για να μείνετε έγκυος. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μόλις φθάσετε τα 40 δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Η ηλικία επηρεάζει τους άνδρες;

Υπάρχει η εντύπωση ότι η ανδρική γονιμότητα δεν έχει όριο ηλικίας, χωρίς αυτό, ωστόσο, να είναι αοπλύτως αληθές. Αν και οι άνδρες δεν παιρνούν την βιολογική διαδικασία της εμμηνόπαυσης, η γονιμότητά τους μειώνεται με την πάροδο των χρόνων.