Κάποιες μαμάδες γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα υποβληθούν σε καισαρική τομή για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, ενώ άλλες το μαθαίνουν την ώρα του τοκετού. Βλέπετε, ακόμη και αν σκοπεύετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, δεν είναι βέβαιο ότι το μωράκι σας θα έχει την ίδια γνώμη – και φυσικά, η ασφάλεια και των δυο σας είναι που θα κρίνει την επιλογή του γιατρού. Γι’ αυτό, αξίζει να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε και για τις δύο διαδικασίες. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα της… αλήθειας, θα είστε προετοιμασμένη – τουλάχιστον ψυχολογικά.

Μπορεί να ακούσετε το οτιδήποτε

Για εσάς είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής σας. Για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες, όμως, δεν είναι παρά μια επέμβαση ρουτίνας. Έτσι, δεν αποκλείεται να τους ακούσετε να μιλούν για την αγαπημένη τους ταινία ή να γκρινιάζουν που τα παιδιά τους δεν διαβάζουν αρκετά. Δείτε το θετικά: Η εμπειρία που τους κάνει να αισθάνονται τόσο άνετα, είναι και εκείνη που εγγυάται την ασφάλειά σας.

Ο μπαμπάς μπορεί να ξαφνιαστεί

Η γέννα είναι μια υπέροχη στιγμή, παράλληλα όμως δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα. Είναι πολύ πιθανό ο σύντροφός σας να μπει στην αίθουσα αφού η τομή έχει ήδη γίνει – επομένως, είναι πολύ πιθανό να τη δει. Αν δεν είναι εξοικειωμένος με τέτοιες εικόνες, τα πρώτα του συναισθήματα ίσως δεν είναι και τα πλέον ευχάριστα. Αν όμως έχει επίγνωση του τι ενδέχεται να αντικρίσει, θα καταφέρει να ανακτήσει γρήγορα την ψυχραιμία του και να εστιάσει σε αυτό που έχει σημασία, δηλαδή σε εσάς και το νεογέννητο μωρό σας.

Η επισκληρίδιος είναι… ιδιαίτερη εμπειρία

Την ώρα του τοκετού δεν θα έχετε αίσθηση στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας – ενδεχομένως ακόμη και από τις μασχάλες και κάτω. Αυτό, φυσικά, είναι πολύ καλό, γιατί σημαίνει ότι δεν θα νιώσετε πόνο. Όμως παράλληλα μπορεί να σας επηρεάσει ψυχολογικά. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο ανθρωπάκι που θα κρατάτε σύντομα στην αγκαλιά σας.

Θα νιώσετε τα σημαντικά

Ο πόνος θα λείπει, όμως είναι βέβαιο πως θα καταλάβετε την πίεση όταν ο γιατρός θα βγάζει το μωρό από την κοιλιά σας και θα το φέρνει στην αγκαλιά σας.

Θα τελειώσει πολύ γρήγορα

Ολόκληρη η διαδικασία της καισαρικής – συμπεριλαμβανομένων και των ραμμάτων – διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ίσως δεν ακούγονται και τόσο λίγα, όμως σκεφτείτε ότι ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει πάνω από 24 ώρες. Ας αφήσουμε ότι όταν μέσα σε αυτά τα 40 λεπτά εμπεριέχεται και η πρώτη φορά που θα δείτε το μωράκι σας, ο χρόνος περνά χωρίς να το καταλάβετε.

Η αναισθησία όμως θα κρατήσει λίγο παραπάνω

Υπάρχει περίπτωση να μην αισθάνεστε το στήθος σας την πρώτη φορά που το μικρούλι σας θα θηλάσει. Δεν πειράζει. Σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να χαίρεστε πλήρως αυτή τη μοναδική εμπειρία, ενώ η μαία ή η νοσοκόμα θα σας βοηθήσει σε αυτή την πρώτη προσπάθεια.