Η πανδημία του κοροναϊού σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη μπορούν να εκτοξεύσουν το άγχος που νιώθετε αυτήν την περίοδο.

Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το τι τρώτε, πίνετε, σκέφτεστε, αισθάνεστε και κάνετε. Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για το αν το μωρό σας είναι υγιές και για το τι ακόμη μπορείτε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε την υγεία σας. Ωστόσο, αν το άγχος σας γίνεται όλο και πιο καταναγκαστικό και παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργικότητα, ήρθε η ώρα να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του.

Για αρχή, μοιραστείτε ήρεμα τους φόβους σας με τον σύντροφό σας. Πιθανότατα, έχει κι εκείνος τις δικές του ανησυχίες.

Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με την ανησυχία σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Στραφείτε και στους φίλους ή στα μέλη της οικογένειας για υποστήριξη. Άλλες μέλλουσες μητέρες είναι μια άλλη πηγή υποστήριξης, καθώς πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις ίδιες ανησυχίες με εσάς. Ακόμη και τώρα που μένετε σπίτι, μπορείτε να επικοινωνήσετε διαδικτυακά με άλλες εγκύους.

Εάν είστε εξαιρετικά αγχωμένη για το πώς η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να σας επηρεάσει ή για κάποιον άλλο λόγο, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον γυναικολόγο σας. Αν το άγχος εξακολουθεί να σας ενοχλεί αφού έχετε λύσει τις ανησυχίες σας, η επαγγελματική συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα των προβλημάτων σας.

Θα επηρεάσει το άγχος σας το μωρό σας;

 

Ενώ η καθημερινή πίεση είναι ένα μέρος της σύγχρονης ζωής, ένα υψηλό επίπεδο χρόνιου στρες μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση ενός λιπόβαρου βρέφους. Αυτήν την περίοδο κάντε τον εαυτό σας προτεραιότητα, ακόμη και αν σας φαίνεται εγωιστικό. Η φροντίδα του εαυτού σας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της φροντίδας του μωρού σας. Η μείωση του άγχους – ή η εκμάθηση του πώς να το διαχειριστείτε – έχει ως αποτέλεσμα μια υγιέστερη εγκυμοσύνη.

Πώς μπορείτε να ηρεμήσετε; 

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος σας και να το μειώσετε.

Εξασκηθείτε να λέτε «όχι».

Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να απαλλαγείτε από την ιδέα ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα. Κάντε προτεραιότητα το να χαλαρώνετε και συνηθίστε στην ιδέα να ζητάτε βοήθεια από τους αγαπημένους σας.

Σταματήστε τις πολλές δουλειές στο σπίτι

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να πάρετε έναν υπνάκο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Δοκιμάστε στο σπίτι μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, ήπια γιόγκα ή τέντωμα.

Ασκηθείτε περπατώντας.

Βάλτε τα δυνατά σας για να έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Έτσι, θα έχετε τη φυσική και συναισθηματική ενέργεια που χρειάζεστε.

Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο.

Το σώμα σας εργάζεται υπερωρίες για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας και χρειάζεται όλο τον ύπνο που μπορεί να πάρει.

Περιορίστε την «υπερφόρτωση πληροφοριών».

Το να διαβάζετε βιβλία εγκυμοσύνης και να ακούτε για την εγκυμοσύνη των φίλων σας είναι ωραία. Απλά μην εμβαθύνετε σε όλα τα τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν (αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβούν) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Εστιάστε αντ’ αυτού στο πώς αισθάνεστε και τι σας συμβαίνει τώρα.

Δημιουργείστε μια ομάδα υποστήριξης.

Εάν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, ξοδέψτε χρόνο με άλλους στην ίδια φάση οι οποίοι μπορεί να διευκολύνουν το φορτίο σας. Πολλές γυναίκες δημιουργούν δίκτυα υποστήριξης χρησιμοποιώντας κοινωνικά μέσα ή συμμετέχοντας σε ομάδες στο Διαδίκτυο.

Αν έχετε ασυνήθιστο άγχος ή αισθάνεστε να είστε σε κρίσιμο σημείο, ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα πόσο ισχυρή είναι η ανησυχία σας και τι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε για να αισθάνεστε καλύτερα. Ακούστε ό,τι έχει να πει. Άλλωστε, αυτήν την περίοδο αρκετοί ψυχοθεραπευτές παρέχουν βοήθεια μέσω βιντεοκλήσεων. Η παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προστατεύσει εσάς και το μωρό σας από τους περιττούς κινδύνους και θα μειώσει τις πιθανότητές σας για άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό.