Κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά συχνά και από πολύ νωρίτερα, οι περισσότερες έγκυοι αρχίζουν να εμφανίζουν ραγάδες. Οι γνωστές γραμμούλες, που πολλές από εμάς έχουμε ήδη από την εφηβεία μας, τώρα θα παρουσιαστούν κατά κύριο λόγο στην κοιλιά, αλλά ενδεχομένως και στο στήθος, τους μηρούς και τους γλουτούς μας. Λίγες μέρες πριν την ανάπτυξή τους, ίσως παρατηρήσουμε ότι το δέρμα μας έχει γίνει ελαφρώς πιο κοκκινωπό σε αυτές τις περιοχές και δεν αποκλείεται να αισθανόμαστε φαγούρα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και οι ίδιες οι ραγάδες, οι οποίες θα έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα.

Γιατί εμφανίζονται;

Το σώμα μας μεταμορφώνεται, όμως το δέρμα μας δεν είναι απαραίτητα έτοιμο για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Η έλλειψη επαρκούς ελαστικότητας της επιδερμίδας, καθώς αυτή δέχεται έντονη πίεση από την κοιλίτσα και το στήθος μας που μεγαλώνουν μαζί με το μωράκι μας, την κάνουν να “σπάει” και να σχηματίζει ρωγμές. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται συχνά και στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, καθώς το σώμα τους αλλάζει και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Τι αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστούν;

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό – για παράδειγμα, αν η μητέρα ή η αδερφή σας έχουν παρουσιάσει ραγάδες κατά την κύηση – τότε είναι πιο πιθανό να συμβεί και σε εσάς, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η ίδια είχατε αναπτύξει ραγάδες και στο παρελθόν.

Τι μπορώ να κάνω;

Στην πραγματικότητα, αν έχετε την προδιάθεση, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσετε να τις αποφύγετε τελείως. Ωστόσο, με τη σωστή και σχολαστική ενυδάτωση, με προϊόντα που απευθύνονται σε εγκύους και τα οποία έχει εγκρίνει ο γιατρός σας, ίσως μπορέσετε να τις περιορίσετε αισθητά. Παράλληλα, ο έλεγχος του βάρους σας θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο.

Μετά τον τοκετό, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορεί να σας συστήσει κάποιος δερματολόγος, προκειμένου να καταστήσετε τις ραγάδες σας λιγότερο ορατές. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεστε. Είτε πρόκειται για το θαύμα της εφηβείας, είτε για το θαύμα της κύησης, οι ραγάδες είναι απόδειξη του ότι το σώμα μας βίωσε κάτι σημαντικό και πολύτιμο. Φυσικά, κάθε άνθρωπος ξέρει καλύτερα πώς αισθάνεται πιο άνετα με το σώμα του, όμως είναι σημαντικό να συνειδητοποιούμε ότι οι λευκές γραμμούλες που μένουν όταν οι ραγάδες επουλωθούν δεν είναι κάτι αντιαισθητικό.