Πολλά πράγματα μπορούν να γεμίσουν άγχος μια έγκυο, και ο τοκετός βρίσκεται σίγουρα πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα. Ακόμη, όμως, κι εκείνες που ανησυχούν πολύ για αυτή τη μαγική αλλά και δύσκολη διαδικασία, αρχίζουν να ανυπομονούν για τη στιγμή της γέννας όταν οι μέρες περνούν και το μωρό δεν λέει να εμφανιστεί. Ωστόσο, ακόμη και αν η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού έχει παρέλθει, το πιθανότερο είναι πως δεν υπάρχει λόγος να σας αγχώνει.

Γιατί συμβαίνει;

Τα μισά περίπου νεογέννητα γεννιούνται μετά την αναμενόμενη ημερομηνία. Όμως μόλις το 7% αργεί όντως να γεννηθεί! Τι σημαίνει αυτό; Κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό κύκλο, ο οποίος μάλιστα δεν είναι πάντα απόλυτα σταθερός. Έτσι, η ημερομηνία της ωορρηξίας – σύλληψης δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια, συμπαρασύροντας και εκείνη του τοκετού.

Κι αν αργήσω όντως;

Από την 42η εβδομάδα, το περιβάλλον της μήτρας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μωρού. Ο πλακούντας δεν παρέχει πια αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ μειώνεται και η παραγωγή αμνιακού υγρού. Για αυτό και πολλοί γιατροί προκαλούν τεχνητό τοκετό ή υποβάλλουν τις εγκύους σε καισαρική τομή όταν είναι βέβαιοι πως έχει παρέλθει η 41η εβδομάδα ή αυξάνουν τους ελέγχους ώστε να είναι βέβαιοι για την εξέλιξη της υγείας του μωρού.