Γνωρίζατε για τις πρωινές ναυτίες. Είχατε ακούσει για την αναστάτωση που προκαλούν οι εξαγριωμένες ορμόνες. Όμως τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης καταφέρνουν και πάλι να σας εκπλήξουν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές στο σώμα σας μοιάζουν απίστευτες. Και δυστυχώς, δεν είναι όλες τόσο χαριτωμένες όσο η φουσκωμένη σας κοιλίτσα. Στο τέλος, όμως, θα δείτε πως όλα τους αξίζουν, τη μαγική στιγμή που θα κρατήσετε για πρώτη φορά το μωράκι σας.

Τα στενά παπούτσια

Κι όμως, δεν είναι ιδέα σας. Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες φοράτε το ίδιο νούμερο παπουτσιού, ξαφνικά όλα σάς είναι στενά. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση που προκαλούν οι ορμόνες στους συνδέσμους, η οποία μπορεί να κάνει τα πέλματά σας να μεγαλώσουν ελαφρώς. Όχι, δεν πρόκειται να επανέλθουν μετά τον τοκετό.

Διαρροές

Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά και μέχρι το σώμα σας να αναρρώσει από τον τοκετό, είναι πιθανό να εμφανίσετε ακράτεια. Αυτό οφείλεται στο επιπλέον βάρος σας, αλλά και στο βάρος του νεογνού που πιέζουν το περίνεο, με αποτέλεσμα αυτό να χαλαρώνει και να μην επιτρέπει το σωστό έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Κατά πάσα πιθανότητα, το πρόβλημα θα υποχωρήσει μόνο του λίγο καιρό μετά τη γέννα. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς την κατάσταση μέσα από ασκήσεις που γυμνάζουν τους μυς της πυέλου.

Τριχοφυΐα

Εκτός από τα μαλλιά σας, που έχουν γίνει πιο πλούσια και λαμπερά από ποτέ, ξαφνικά παρατηρείτε με τρόμο και ολοκαίνουργιες τρίχες στην κοιλιά, το στήθος ή το πρόσωπό σας. Ευτυχώς, μιας και πρόκειται για παρενέργεια των ορμονών, θα εξαφανιστούν μόνες τους λίγο καιρό μετά την κύηση. Μέχρι τότε, αν σας ενοχλούν πραγματικά, μπορείτε να τις αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι.

Ακμή

Έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές να μιλούν για το λαμπερό δέρμα των εγκύων. Γιατί, λοιπόν, το δικό σας αρνείται να συνεργαστεί; Το πρόβλημα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους πρώτους μήνες της κύησης, εξαιτίας των έντονων ορμονικών αλλαγών. Προσπαθήστε να περιποιείστε ευλαβικά την επιδερμίδα σας, καθαρίζοντάς τη πρωί και βράδυ και αποφεύγοντας να την επιβαρύνετε με βαρύ μακιγιάζ, ώστε να μειώσετε το πρόβλημα μέχρι να υποχωρήσει τελείως μετά τον τοκετό.