Ορισμένες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον εκνευρισμό ή ακόμη και με τον θυμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονολογικές αλλαγές είναι ένας από τους λόγους για αυτές τις αλλαγές στη διάθεση. Ακριβώς όπως μερικές γυναίκες βιώνουν ευερεθιστότητα λίγο πριν φτάσει η περίοδος τους κάθε μήνα, κάποιες γυναίκες μπορεί να παλεύουν με αισθήματα απογοήτευσης και θυμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ένας άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επειδή όταν δεν αισθάνεστε καλά, η ικανότητά σας να παραμείνετε ήρεμη είναι μειωμένη. Η κόπωση και η δυσφορία που νιώθετε στην εγκυμοσύνη συμβάλλουν σημαντικά στον θυμό σας. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όταν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένη είναι δύσκολο.

Έπειτα, υπάρχουν μερικές γυναίκες που μπορεί να έχουν συναισθήματα δυσφορίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της ευρύτερης κατάστασής τους. Ίσως τα οικονομικά τους δεν είναι ικανοποιητικά, ίσως αντιμετωπίζουν άγχος στη δουλειά ή ίσως η σχέση με τον σύντροφό τους δεν είναι στην καλύτερη φάση της.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ τα περιστασιακά συναισθήματα απογοήτευσης είναι φυσιολογικά, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τον θυμό σας εάν είναι μια μόνιμος ή παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητά σας. Αν νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατακλύζουν, καλό είναι να απευθυνθείτε αρχικά στον γιατρό σας και στη συνέχεια σε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή.

Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 

*Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας

 

Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να νιώθετε άσχημα, είναι το να νιώθετε άσχημα που νιώθετε άσχημα. Θυμηθείτε ότι δεν είστε η μόνη που περνάει κάτι τέτοιο και ότι οι ορμόνες σας ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος της κατάστασης.

*Μιλήστε στους κοντινούς σας ανθρώπους

 

Για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις, αλλά και για να νιώσετε ανακούφιση, μοιραστείτε με τους δικούς σας ανθρώπους το πώς βιώνετε αυτήν την περίοδο της ζωής σας. Ζητήστε εκ των προτέρων συγγνώμη για τις εντάσεις που ίσως δημιουργήσετε άθελά σας και αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους ότι θα βελτιωθεί κάποια στιγμή η διάθεσή σας.

*Θέστε προτεραιότητά σας τον ύπνο

 

Ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς κουρασμένη, ανεξαρτήτως του πόσο έχετε κοιμηθεί. Όταν με το καλό περάσετε στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να δυσκολεύεστε να βολευτείτε, κάτι το οποίο οδηγεί αναπόφευκτα σε έλλειψη και κακή ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και τα νεύρα σας. Όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, πάρτε έναν υπνάκο, χωρίς να αισθάνεστε τύψεις: ο οργανισμός σας το έχει ανάγκη.

*Επισκεφθείτε τον γιατρό μαζί με τον σύντροφό σας

 

Καλό είναι να μην πηγαίνετε μόνη σας στα ραντεβού στον γιατρό σας, αλλά μαζί με τον σύντροφό σας. Όταν έχετε κάποιον που εμπιστεύεστε μαζί σας, η νευρικότητά σας είναι πιθανό να μειωθεί. Αν ο σύντροφός σας δεν είναι διαθέσιμος, μη διστάσετε να ζητήσετε από μια φίλη σας να σας συνοδεύσει.

*Επικοινωνήστε με άλλες μαμάδες

 

Όταν βιώνετε μια απαιτητική κατάσταση είναι εύκολο να κλειστείτε στον εαυτό σας και τις σκέψεις σας, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Μιλήστε για το πώς βιώνετε την εγκυμοσύνη σας σε άλλες γυναίκες που επίσης περιμένουν παιδί και σίγουρα θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνό φαινόμενο είναι τα νεύρα που νιώθετε.