Το να κοιμάστε καλά όταν είστε έγκυος μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, η κοιλιά σας θα μεγαλώνει, οι κλωτσιές του μωρού σας θα γίνονται πιο δυνατές και θα αισθάνεστε ότι πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε 20 λεπτά. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να κοιμηθείτε πιο ποιοτικά και να απολαύσετε την ξεκούραση που τόσο χρειάζεται το σώμα και το μυαλό σας.

 

 

*Περιορίστε τις τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα

 

Ενώ πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να τα αποφύγετε προτού ξαπλώσετε για ύπνο, ώστε να περιορίσετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα.

*Κινηθείτε

 

Ακόμη και ένας περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας και να αποφύγετε τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια σας. Απλά αποφύγετε τη σωματική άσκηση προτού ξαπλώσετε για ύπνο (κινηθείτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν), επειδή η γυμναστική απελευθερώνει αδρεναλίνη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε.

*Ξαπλώστε με καθαρό κεφάλι

 

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι το στρες και το άγχος μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνίες ή/και κακή ποιότητα ύπνου. Να έχετε κατά νου ότι το να ανησυχείτε δεν πρόκειται να σας βοηθήσει, ενώ το να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Αν νιώθετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας κατακλύζουν, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.

*Καθιερώστε μια βραδινή ρουτίνα

 

Οργανώνοντας και τηρώντας ευλαβικά μια βραδινή ρουτίνα, θα είστε σε θέση να κοιμηθείτε πολύ πιο εύκολα. Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πιείτε μια κούπα ζεστό γάλα με μέλι, διαβάστε ένα βιβλίο και ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα απαλό μασάζ. Κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει σημαντικά είναι το να κοιμάστε κάθε βράδυ ίδια ώρα. Αρχικά, είναι πιθανό να φαντάζει αδύνατο, σταδιακά όμως θα συνηθίζετε.

*Αξιοποιήστε τα μαξιλάρια

 

Μετά από 20 εβδομάδες κύησης, οι γιατροί προτείνουν να κοιμάστε στην αριστερή σας πλευρά μόνο για να επιτρέψετε την καλύτερη ροή αίματος στο έμβρυο, στη μήτρα και στα νεφρά σας. Αυτό σημαίνει ότι το να νιώθετε άνετα όταν ξαπλώνετε είναι μάλλον δύσκολο στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να σας στηρίξουν, ένα κάτω από το γόνατό σας και ένα άλλο κάτω από την κοιλιά σας, ή επενδύστε σε ένα ειδικό (πολύ μακρύ) μαξιλάρι εγκυμοσύνης. Μπορείτε επίσης να χτίσετε έναν μικρό «τοίχο» με μερικά κανονικά μαξιλάρια, να γυρίσετε στο πλάι και να ακουμπήσετε το ένα πόδι σας πάνω σε ένα από αυτά.

*Αποφύγετε τις καούρες

 

Το αίσθημα καύσου στο στομάχι -ή κοινώς οι καούρες- συνήθως αυξάνονται κατά τις βραδινές ώρες, αφού οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μυς που κρατούν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι. Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη εξαιτίας της πίεσης που θα ασκεί το μωρό στο στομάχι σας. Για να περιορίσετε τις καούρες αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον για δύο ώρες προτού ξαπλώσετε και φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, αποφύγετε τις λιπαρές, τις όξινες και τις πικάντικες τροφές, οι οποίες ως γνωστόν προκαλούν καούρες.