– Γουέντι (κοιτάζοντας μια πανέμορφη έγκυο γυναίκα): «Κοίτα την, φοράει 12ποντα τακούνια…».

– Τζάνις: «Είναι σαν ένα μυθικό ον, σαν τον μονόκερο των εγκύων».

Οι ατάκες από την ταινία «Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος» είναι βγαλμένες από τη ζωή. Ναι, υπάρχουν ΕΚΕIΝΕΣ οι περιπτώσεις εγκύων που παίρνουν ελάχιστο βάρος, έχουν αλαβάστρινο, λαμπερό δέρμα, πλούσια, λαμπερά μαλλιά και μπορούν να φοράνε αγόγγυστα ψηλοτάκουνα. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποκλίνει μερικές φορές από αυτή την περιγραφή. Όταν οι ορμόνες κάνουν πάρτι, τότε το σίγουρο είναι ότι θα αφήσουν τα ίχνη τους στο δέρμα και τα μαλλιά. Μην αγχώνεστε! Ολα αντιμετωπίζονται ώστε να προσεγγίσετε την παραπάνω ιδανική εικόνα εγκυμονούσας.

Στο πρόσωπο…

 

Το σύμπτωμα: Η «μάσκα της εγκυμοσύνης»

 

Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καφέ ή γκρίζες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος, συνήθως στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και στην περιοχή γύρω από το στόμα. Αυτό αποκαλείται συνήθως «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή αλλιώς χλόασμα, και οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές. Το φαινόμενο παρουσιάζεται στο 90% των εγκύων, ωστόσο είναι πιο εμφανές στις μελαχρινές. Συνήθως είναι κληρονομικό, δηλαδή πιθανότατα να το είχε και η μητέρα σας, αλλά μην ανησυχείτε, υποχωρεί μέσα σε έναν χρόνο μετά τον τοκετό.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το καλύτερο μέτρο για να αποτρέψετε την εμφάνιση του χλοάσματος είναι η αποφυγή του ήλιου.

  • Οποτε βγαίνετε εκτός σπιτιού, ακόμα και αν έχει συννεφιά, χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Εφαρμόζετε την κρέμα κάθε δύο ώρες.
  • Φοράτε καπέλο.

 

Αν, παρά τα μέτρα προφύλαξης, εμφανιστεί η μάσκα της εγκυμοσύνης, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, προκειμένου να σας συστήσει μια αποτελεσματική θεραπεία.

Το σύμπτωμα: Ακμή

 

Μη νομίζετε ότι είστε η μόνη. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές έγκυες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα σπυράκια κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το φαινόμενο είναι ήπιο και παρουσιάζεται στο πρώτο τρίμηνο. Η ακμή στην εγκυμοσύνη οφείλεται κυρίως στην αυξημένη έκκριση ορμονών και πιο συγκεκριμένα στα ανδρογόνα που διεγείρουν την υπερπαραγωγή σμήγματος. Σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στους θύλακες των τριχών δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων που οδηγούν στην ακμή. Σύμφωνα με στατιστικές, οι εγκυμονούσες που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή είναι όσες έχουν ιστορικό ακμής ή εκείνες που βγάζουν συνήθως σπυράκια στην αρχή του κύκλου τους.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Με υπομονή. Οι περισσότερες συνθέσεις κατά της ακμής αντενδείκνυνται αυτή την περίοδο, καθώς τα δραστικά συστατικά τους, όπως σαλικυλικό οξύ, τετρακυκλίνες, ισοτρετινοΐνη, ρετινοειδή κ.ά. συνδέονται με βλάβες στο έμβρυο. Η ποσότητα των συστατικών που απορροφά το δέρμα είναι μικρή, μπορεί όμως να περάσει στο αίμα. Καλύτερα λοιπόν να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες περιμένοντας να υποχωρήσει το φαινόμενο.

  • Μην πλένετε πάνω από δύο φορές την ημέρα το πρόσωπό σας, διαφορετικά εντείνετε την υπερπαραγωγή σμήγματος.
  • Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό, που δεν επηρεάζει το pH της επιδερμίδας.
  • Απομακρύνετε τα μαλλιά σας από το πρόσωπο, ιδίως αν είναι λιπαρά.
  • Μην πειράζετε τα σπυράκια, γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση ή να αποκτήσετε μόνιμα σημάδια.
  • Μία με δύο φορές την εβδομάδα εφαρμόζετε μια μάσκα με άργιλο ή ενεργό άνθρακα που θα ανανεώσει και θα καθαρίσει τους πόρους από το σμήγμα και τους ρύπους.
  • Κάντε μία φορά το δίμηνο ή τρίμηνο έναν επαγγελματικό καθαρισμό προσώπου.

 

Το σύμπτωμα: Αυξημένη ευαισθησία

 

Οι ορμονικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι γίνατε πιο ευαίσθητη στον ήλιο καθώς και σε κάποια καλλυντικά που μέχρι πρότινος δεν είχατε πρόβλημα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εκτός φυσικά από το αντηλιακό πλήρους προστασίας, με μεταλλικά στοιχεία, χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο για τον καθημερινό καθαρισμό του δέρματός σας, καθώς και μια θρεπτική ενυδατική κρέμα, κατάλληλη για τον ευαίσθητο τύπο. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι οι καλλυντικές συνθέσεις είναι απαλλαγμένες από αρώματα, parabens, είναι υποαλλεργικές και δερματολογικά ελεγμένες.

Το σύμπτωμα: Ξηρότητα και αφυδάτωση / ατοπική δερματίτιδα

 

Οπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, ένα λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο λιπαρό και να εμφανίσει ακμή, αλλά ένα ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό και να εμφανίσει αφυδάτωση. Επίσης αν στο παρελθόν είχατε ατοπική δερματίτιδα, μπορεί να εκδηλωθεί και πάλι. Παρότι κυκλοφορούν πολλές κρέμες για την αντιμετώπισή της, καλό είναι να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας προτείνει μια κατάλληλη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Συνεχίστε να περιποιείστε την επιδερμίδα σας με συνθέσεις ακόμα πιο ενισχυμένες, κατάλληλες πάντα για τον τύπο σας.
  • Αποφύγετε τα καθαριστικά που ξεπλένονται με νερό και προτιμήστε ένα ήπιο γαλάκτωμα ή βάλσαμο ή έλαιο καθαρισμού ή ένα διφασικό νερό micellaire.
  • Συνεχίστε με ένα σέρουμ ενδυνάμωσης.
  • Αφού απορροφηθεί, εφαρμόστε μια εντατική ενυδατική κρέμα και οπωσδήποτε αντηλιακό υψηλής προστασίας το πρωί.
  • Το βράδυ, μετά τον καθαρισμό και τον ορό σας, απλώστε σε πρόσωπο και λαιμό μια μάσκα εντατικής θρέψης που δεν αφαιρείται και που θα παραμείνει στο δέρμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Μην παραμελείτε τα χείλη σας. Προτιμήστε ένα ενυδατικό και επουλωτικό στικ από φυσικά συστατικά, όπως πρόπολη, χαμομήλι και βούτυρο καριτέ.

 

Στο σώμα…

 

Το σύμπτωμα: Ραγάδες

 

Εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις εγκύους, κυρίως μετά το α’ τρίμηνο. Η αιτία είναι το τέντωμα του δέρματος που έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη επούλωσή του από τον οργανισμό. Οσο πιο ξηρό είναι το δέρμα τόσο περισσότερες θα εμφανιστούν. Στο αρχικό τους στάδιο έχουν ροζ χρώμα και εντοπίζονται στην κοιλιά, στους μαστούς, στους γλουτούς, στους μηρούς. Η αρχική απόχρωσή τους εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, και παίρνουν περίπου την απόχρωση του δέρματος.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε: Για την πρόληψη της εμφάνισής τους χρησιμοποιήστε τοπικά εξειδικευμένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά κρέμες με καταπραϋντικά συστατικά, όπως η πανθενόλη, η καλέντουλα, καθώς και ενυδατικά, αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε. Μετά τον τοκετό, μπορείτε να τις θεραπεύσετε με διάφορες μεθόδους, όπως π.χ. το λέιζερ.

  • Πρωί και βράδυ μετά το ντους απλώνετε πλούσιες ποσότητες από την κρέμα ή το έλαιο στις επίμαχες περιοχές, ώστε να διατηρείτε το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο ελαστικό.
  • Ενυδατώνετε εκ των έσω το δέρμα σας πίνοντας άφθονο νερό και εντάσσοντας στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά.

 

Το σύμπτωμα: Εύθραυστα νύχια

 

Κάποιες φορές γίνονται εύθραυστα και ενδεχομένως να παρουσιάζουν εγκάρσιες γραμμές.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Ενυδατώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα πετσάκια σας, αλλά και την επιφάνεια των νυχιών.
  • Προστατεύστε τα νύχια αλλά και τα χέρια σας φορώντας γάντια για τις δουλειές του σπιτιού.
  • Μπορείτε να συνεχίσετε το μανικιούρ και το πεντικιούρ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι ωστόσο να μην αλλάζετε μανικιουρίστα και να βεβαιώνεστε ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι αποστειρωμένα (κυρίως τα μεταλλικά).

 

Στα μαλλιά…

 

Το σύμπτωμα: Τριχόπτωση

 

Ισως κάποιες θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας μακραίνουν πιο γρήγορα. Ωστόσο κάποιες άλλες ενδεχομένως να διαπιστώσετε αυξημένη τριχόπτωση ή πιο έντονη λιπαρότητα. Αυτό συμβαίνει από – τι άλλο; – την ορμονική διαταραχή κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Κάντε υπομονή και μην αγχώνεστε. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει μετά το εξάμηνο και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιους μήνες μετά τον τοκετό.

  • Κόβετε κάθε δύο μήνες τις άκρες σας, ώστε τα μαλλιά να διατηρηθούν υγιή και δυνατά.
  • Αποφύγετε τις βαφές μαλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χημικών και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας.
  • Αποφεύγετε το συχνό styling και τα εργαλεία θερμότητας που ταλαιπωρούν την τρίχα.

 

It’s a no-no

 

Υπάρχουν διάφορα συστατικά, τόσο χημικά όσο και φυσικά, που οι ειδικοί συστήνουν να τα αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Βιταμίνη Α / ρετινόλη

Τα καλλυντικά με ρετινόλη, αν και επιταχύνουν την ανανέωση των κυττάρων, καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο απέναντι στον ήλιο, και αυξάνουν τις πιθανότητες για δυσχρωμίες.

Φορμαλδεΰδη / τολουίνη / φθαλικές ενώσεις

Συνήθως τα συναντάμε σε αρώματα και βερνίκια νυχιών. Αναζητήστε βερνίκια με όσο το δυνατόν λιγότερα τέτοια συστατικά.

Κάποια αιθέρια έλαια

Αν και είναι φυσικά συστατικά, κάποια από αυτά πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με μέτρο, λόγω της δραστικότητάς τους. Μερικά από αυτά είναι η καμφορά, η μέντα, ο δυόσμος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, καθώς και το γιασεμί, το κίτρο, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. n