Μόλις μάθατε τα χαρμόσυνα νέα. Συγχαρητήρια! Σύντομα θα αποκτήσετε τον πρώτο σας απόγονο και είστε πανευτυχείς, αλλά ταυτόχρονα και πολύ αγχωμένες για όσα θα επακολουθήσουν και κυρίως για τις αλλαγές που θα υποστεί το σώμα σας. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πρωτόγνωρες μεταβολές στο σώμα κάθε γυναίκας, οι οποίες είναι παροδικές και υποχωρούν σταδιακά μετά τον τοκετό. Συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές, οι οποίες, παρότι φαίνονται παράξενες, εντούτοις έχουν την εξήγησή τους. Ξαπλώστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα και διαβάστε τι σας… περιμένει.

Μεγαλύτερα ρούχα και.. παπούτσια

Νομίζετε ότι ως έγκυοι θα χρειαστείτε μόνο μεγαλύτερα ρούχα; Λάθος! Θα πρέπει να έχετε και ένα νούμερο μεγαλύτερα παπούτσια. Δεν είναι ότι τα πέλματα μεγαλώνουν. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης, οι οποίες προκαλούν κατακράτηση υγρών. Το σώμα, δηλαδή, δεν προλαβαίνει να αποβάλλει τα περιττά υγρά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οιδήματα σε διάφορα σημεία του και κυρίως στα κάτω άκρα. Επιπλέον, οφείλεται και στην ορμόνη ρελαξίνη, η οποία παράγεται από τον πλακούντα και προκαλεί χαλάρωση στους συνδετικούς ιστούς, κυρίως της λεκάνης (για να μπορεί να διασταλεί κατά τη γέννα), αλλά και στις αρθρώσεις, και όπως είναι φυσικό επιδρά και στα πέλματα.

«Γιατί είμαι συνεχώς αφηρημένη;»

Τον τελευταίο καιρό είστε διαρκώς αφηρημένες, ξεχνάτε σημαντικές εκκρεμότητες και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Μα τι συμβαίνει επιτέλους; Ποτέ δεν σας συνέβαιναν αυτά. Μην ανησυχείτε. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σύνηθες κατά τη διάρκεια της κύησης, που έχει επινοηθεί και ο χαρακτηριστικός όρος «baby brain». Ο εγκέφαλος δεν μένει ανεπηρέαστος από τις ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει διαπιστωθεί σαφής μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας (ή «γκρίζας ύλης») στις γυναίκες που κυοφορούν. Πρόκειται για το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, τη σκέψη και τη συνείδηση. Εκτός αυτού, η εγκεφαλική λειτουργία φαίνεται πως επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι έγκυες γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν βολική θέση όταν ξαπλώνουν, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν ή ακόμη και να στερούνται τον ύπνο.

Έντονο αίσθημα εξάντλησης

Δεν είναι μόνο το παραπανίσιο βάρος που σας κάνει να νιώθετε εξάντληση. Είναι και το γεγονός ότι το σώμα σας δουλεύει με πιο εντατικούς ρυθμούς. Στην εγκυμοσύνη, τόσο ο όγκος του αίματος όσο και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα η καρδιά να δουλεύει πιο έντονα. Επιπλέον, η ορμόνη προγεστερόνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής, ώστε να φτάνει οξυγόνο στο έμβρυο, ενώ προς το τέλος της κύησης η αναπνοή δυσχεραίνεται και εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η μήτρα στο διάφραγμα. Όμως, η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλονται στην αναιμία, που είναι αρκετά συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και στα ενοχλητικά συμπτώματα (π.χ. ναυτία, εμετούς) που βιώνουν αρκετές γυναίκες τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Κατά το πρώτο τρίμηνο η εξάντληση συχνά συνοδεύεται και από ένα αίσθημα υπνηλίας, το οποίο οφείλεται στις αυξημένες τιμές της ορμόνης β-χοριακής.

Οξυμμένη αίσθηση της όσφρησης

Μέχρι πρότινος ήταν το αγαπημένο σας άρωμα, αλλά από τότε που μείνατε έγκυος δεν αντέχετε τη μυρωδιά του. Το ίδιο μπορεί να σας συμβαίνει και με τη μυρωδιά ορισμένων μαγειρεμένων φαγητών. Είναι σύνηθες φαινόμενο μια μέλλουσα μαμά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να έχει οξυμμένη αίσθηση της όσφρησης. Παρότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ισχύει, πιθανολογείται ότι οφείλεται στην αύξηση των οιστρογόνων, καθώς επίσης και στην αύξηση του όγκου του αίματος και της αγγειοδιαστολής, που ενδέχεται να αυξάνει την ευαισθησία στις οσμές.

Ασύγκριτη λάμψη

«Πόσο όμορφη είσαι! Λάμπει το πρόσωπό σου». Θα το ακούσετε από πολλούς και δεν είναι ούτε ψέμα ούτε παρηγοριά. Στην εγκυμοσύνη συχνά τα μαλλιά γίνονται πιο πλούσια, ενώ το δέρμα φαίνεται πιο φωτεινό. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων δυναμώνουν τα μαλλιά, ενώ ο αυξημένος όγκος αίματος κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο ροδαλό. Σε πολλές γυναίκες, βέβαια, μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αύξηση της τριχοφυΐας σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. στο επάνω χείλος ή χαμηλά στην κοιλιά), ακόμη και ακμή, ωστόσο είναι παροδικές αλλαγές που υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Το ξέρετε ότι…

…στο στήθος ο δακτύλιος γύρω από τη θηλή (θηλαία άλως) αποκτά προοδευτικά σκουρότερο χρώμα και μεγαλύτερη διάμετρο; Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει για να εντοπίζουν τα βρέφη ευκολότερα το στήθος και να θηλάζουν. Επίσης, μεγαλώνουν οι αδένες της περιοχής της θηλής (γνωστοί ως αδένες του Montgomery), ο βασικός ρόλος των οποίων είναι να εκκρίνουν μια ελαιώδη ουσία που λιπαίνει και προστατεύει την περιοχή από τυχόν μολύνσεις.