Μπορεί παλαιότερα να έλεγαν σε διάφορους χώρους γυμναστικής «no pain, no gain», αυτό όμως πρόκειται απλά για έναν διαδεδομένο μύθο, αφού στην πραγματικότητα μπορείτε να δείτε αποτελέσματα από τη γυμναστική σας, χωρίς να πονέσετε. Για την ακρίβεια, ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να δώσετε τη δέουσα σημασία σε οποιαδήποτε ενόχληση παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνησή σας. Η γυμναστική δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τιμωρία, αλλά ως μια ευχάριστη διαδικασία που ενισχύει τη συνολική υγεία και βελτιώνει τη διάθεση. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος να εντάξετε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας και να την καθιερώσετε ως συνήθεια, είναι με το να την αγαπήσετε.

Πώς θα καταφέρετε να αγαπήσετε τη γυμναστική

 

 

*Επιλέξτε το είδος γυμναστικής που σας αρέσει

 

Βασική προϋπόθεση είναι να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί κι όχι αυτό που σας είπαν. Κάποιος μπορεί να απολαμβάνει τη γιόγκα, άλλος το κολύμπι και κάποιος άλλος το περπάτημα. Βρείτε, λοιπόν, αυτό που αρέσει σε εσάς και ξεκινήστε το. Μην ξεχνάτε ότι η γυμναστική δεν πρέπει να είναι καταναγκαστικά έργα, πρέπει να σας ευχαριστεί.

*Οργανώστε το πρόγραμμά σας

 

Αφού βρείτε το είδος γυμναστικής που σας αρέσει, θα πρέπει να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας λαμβάνοντας υπόψη σας ποια ημέρα και ώρα είναι πιο πιθανό να έχετε χρόνο και όρεξη για γυμναστική. Δείτε τη γυμναστική σαν ένα «ραντεβού» και θα βρείτε χρόνο για αυτή. Υπολογίστε ότι ο «καθαρός» χρόνος γυμναστικής δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 30- 40 λεπτά. Αν καταφέρετε να γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα για 30-40΄, η φυσική σας κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί.

*Θέστε στόχους

 

Κάθε άνθρωπος ξεκινά ένα πρόγραμμα γυμναστικής για διαφορετικούς λόγους: κάποιοι θέλουν να αδυνατίσουν, κάποιοι να τονώσουν το σώμα τους, κάποιοι να ξεπιαστούν, κάποιοι να νιώσουν καλύτερα… Καλό είναι να καθορίσετε εξαρχής ποιος ακριβώς είναι ο προσωπικός σας στόχος και τι θέλετε να πετύχετε μέσω της γυμναστικής. Φυσικά, θα πρέπει να βάλετε εφικτούς στόχους, πάντα με την καθοδήγηση κάποιου διαπιστευμένου γυμναστή ή διαιτολόγου και όχι να περιμένετε να χάσετε 5 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα. Μόλις πετύχετε τον στόχο σας θα νιώσετε τεράστια ικανοποίηση και ταυτόχρονα θα αποκτήσετε ένα καλό κίνητρο για να συνεχίσετε τη γυμναστική.

*Γυμναστείτε με φίλους

 

Πώς θα σας φαινόταν να κάνατε γυμναστική και ταυτόχρονα να περνάγατε χρόνο με τους φίλους σας; Τέλειο, σωστά; Βρείτε ποιοι φίλοι σας θα ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο και ξεκινήστε να γυμνάζεστε παρέα. Φωνάξτε τους στο σπίτι σας για να γυμναστείτε, καθιερώστε κάθε βράδυ να βγαίνετε για περπάτημα ή κανονίστε μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνετε για κολύμπι. Έτσι, η γυμναστική θα γίνει διασκέδαση.

*Κρατήστε σημειώσεις

 

Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα σημειώνετε τις επιδόσεις σας και σίγουρα θα εκπλαγείτε από την πρόοδό σας μετά από λίγους μήνες. Αν για παράδειγμα δείτε ότι καταφέρνετε να περπατάτε για διπλάσια ώρα χωρίς να κουράζεστε ή ότι διανύετε διπλάσια απόσταση μέσα στον ίδιο χρόνο, θα εντυπωσιαστείτε με το τι είναι ικανό το σώμα σας να κάνει.