Συχνά ακούμε ότι ο ερχομός του παιδιού φέρνει μαζί του εκτός από χαμόγελα και δάκρυα χαράς, αρκετά άγρυπνα βράδια. Στην πραγματικότητα όμως, ο ύπνος της μέλλουσας μητέρας πιθανότατα να διαταραχθεί ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Όσο πιο κουρασμένοι αισθάνεστε, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται ένα ποιοτικό πολύωρο βραδινό ύπνο. Στην περίπτωση που αυξήσετε τις ώρες που κοιμάστε πιθανότατα να αισθανθείτε καλύτερα, ωστόσο μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πράγματα είναι κάπως… διαφορετικά ακόμα και όταν κοιμάστε, αυτό διότι τα όνειρα τείνουν να αλλάζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι διαφέρει στην εγκυμοσύνη;

Σχεδόν κάθε άνθρωπος ονειρεύεται και συνήθως κατά το βαθύτερο στάδιο του ύπνου. Κατά τη διάρκεια των ονείρων, μπορεί να δείτε εικόνες και να βιώσετε συναισθήματα, ενώ ορισμένα όνειρα μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν νέες ιδέες. Μερικοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους αφού ξυπνήσουν το πρωί, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλά όνειρα, δίχως να μπορούν να θυμηθούν κάποιο το πρωί. Οι πιο κοινές αλλαγές που παρατηρούνται στα όνειρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

1. Πιο «ζωντανά»

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ζωντανά όνειρα κατά τον βαθύ ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και ισχυρά, έντονα συναισθήματα όπως και καθαρές εικόνες ενώ μπορεί να μοιάζουν ακόμα και με πραγματικά γεγονότα. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα «ζωντανά» όνειρα, που μπορεί να μοιάζουν με εικόνες της πραγματικής καθημερινότητας.

2. Πιο συχνά

Σε ορισμένες έγκυες γυναίκες έχει παρατηρηθεί ότι βλέπουν περισσότερα όνειρα. Είναι πράγματι πιθανό είτε να βλέπουν περισσότερα κατά την διάρκεια ενός οκτάωρου ύπνου είτε να βλέπουν περισσότερα, επειδή κουράζονται και έχουν την ανάγκη να ξεκουράζονται και να κοιμούνται περισσότερα. Περισσότερες ώρες ύπνου, περισσότερες ώρες στο βαθύ στάδιο επομένως μπορεί να βλέπουν και περισσότερα όνειρα.

3. Ανήσυχα όνειρα

Μην εκπλαγείτε αν έχετε και όνειρα που βασίζονται στο άγχος. Η προετοιμασία για ένα μωρό απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια και όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε, μπορεί επίσης να είστε λίγο ανήσυχοι. Τα όνειρα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες, όπως μπορεί να είναι τα επαγγελματικά ή τα οικονομικά ή και ο ερχομός του νέου μέλους στην οικογένεια.

Που οφείλονται οι διαφορές;

Οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν παραπάνω από μία πιθανές εξηγήσεις, με τις ορμονικές αλλαγές να αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα. Οι ορμονικές διακυμάνσεις του μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο σώμα, με πολλές έγκυες γυναίκες να τονίζουν ότι παρατήρησαν αλλαγές και στην διάθεσή τους. Με τον ίδιο τρόπο που οι ορμόνες κάνουν τα συναισθήματά σας πιο έντονα, έτσι μπορεί να κάνουν και τα όνειρα σας πιο «ζωντανά» ή και ρεαλιστικά. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη κόπωση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να κοιμάστε πιο συχνά και ως εκ τούτου έχετε περισσότερα όνειρα. Τα όνειρα, ταυτόχρονα, μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε πληροφορίες και να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έντονη συναισθηματική εμπειρία της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο συχνά και αξέχαστα όνειρα.