Το έντονο αίσθημα κούρασης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο τείνει να γίνεται πιο έντονο κατά τους πρώτους μήνες κύησης αλλά και τις εβδομάδες πριν την γέννηση του μωρού. Η κούραση αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που σχεδόν όλες οι γυναίκες βιώνουν κατά το πρώτο τρίμηνο ενώ τείνει να βελτιώνεται όταν η εγκυμονούσα μπει στο δεύτερο τρίμηνο. Συνήθως επιστρέφει στο τρίτο περίοδο, τις εβδομάδες πριν τον τοκετό, όμως αυτό πιθανόν να αλλάζει αφού κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική.

Πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

Η κούραση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια χαρακτηριστική ένδειξη που σας ειδοποιεί ότι χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση και χαλάρωση. Μερικές από τις στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για να καταπολεμήσετε την κούραση, περιλαμβάνουν:

1. Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα

Εάν θα γίνετε μαμά για πρώτη φορά, δείτε αυτήν την περίοδο ως μια ευκαιρία για να φροντίσετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας αλλά και το μωρό που κουβαλάτε. Εάν έχετε και άλλα παιδιά, τότε θα ήταν καλό να εστιάσετε σε αυτά, δίχως όμως να ξεχνάτε την δική σας ξεκούραση. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να ξεκουράζεστε περισσότερο από προηγουμένως, οπότε μην σπαταλάτε ενέργεια σε ζητήματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία και μην προσπαθείτε να έχετε τα πάντα στην εντέλεια.

2. Ζητήστε βοήθεια

Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερη σημαντική, συγκινητική και ενδεχομένως δύσκολη για αυτό μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας κι οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο σας πρόσωπο, που εμπιστεύεστε. Ακόμη και μια μικρή βοήθεια μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πολύ καλύτερα. Μιλήστε μαζί τους και εκφράστε όλα όσα νιώθετε, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας. Ακόμα και αν δεν έχουν να σας δώσουν κάποια απάντηση, σίγουρα θα σταθούν δίπλα σας για να σας υπενθυμίσουν ότι όλα θα πάνε καλά.

3. Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω

Αν παρατηρείτε ότι αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένη και ότι δεν μπορείτε να ανακτήσετε την ενέργειά σας, τότε μάλλον θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να κοιμηθείτε. Ειδικά στην περίπτωση που τα βράδια παραμείνετε άγρυπνη, τότε θα ήταν καλό να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω το πρωί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέξετε και να μην κοιμάστε υπερβολικά πολλές ώρες, καθώς ο πολύωρος ύπνος υπάρχει περίπτωση να σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερη κούραση.