Είναι πολύ πιθανό ειδικά κατά το πρώτο διάστημα που θα υποδεχθείτε το μωρό σας να μη μπορείτε να κοιμηθεί με την ίδια ευκολία ή όσο συνηθίζατε να κοιμάστε παλαιότερα. Εξίσου πιθανό είναι όμως για τις μέλλουσες μητέρες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον ύπνο ειδικά στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, φαινόμενο που εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα και είναι καθόλα φυσιολογικό. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η θέση ή και η στάση με την οποία κοιμάστε κάθε βράδυ είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η καταλληλότερη στάση ύπνου

Το μυστικό είναι να ξεκινήσετε από νωρίς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να κοιμάστε στο πλάι, προκειμένου να συνηθίσετε και να μην δυσκολευτείτε περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Το να ξαπλώνετε στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα αποτελεί ίσως την καταλληλότερη στάση καθώς προχωράτε στην εγκυμοσύνη. Διευκολύνει επίσης την λειτουργία της καρδιάς καθώς αποτρέπει την άσκηση πίεσης από το βάρος του εμβρύου στην μεγάλη φλέβα, που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα πόδια και αντίστροφα. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν συγκεκριμένα να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. Επειδή το συκώτι βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, όταν ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά «κρατάτε» τη μήτρα μακριά από το συκώτι. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία στην καρδιά και επιτρέπει την καλύτερη ροή αίματος στο έμβρυο, τη μήτρα και τα νεφρά.

Κι αν αλλάξω θέση όσο κοιμάμαι;

Είναι σημαντικό να μην ανησυχείτε για το τι θα συμβεί αν αλλάξετε στάση όσο κοιμάστε, δίχως να το καταλάβετε. Η αλλαγή θέσεων είναι ένα φυσικό μέρος του ύπνου που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Πιθανότατα, κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, το σώμα δεν θα μετατοπίζεται και δε θα κοιμάστε στην πλάτη σας επειδή πιθανότατα να είναι πολύ άβολο. Εάν μετακινηθείτε στην πλάτη σας, η δυσφορία πιθανότατα θα σας ξυπνήσει. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με μαξιλάρια για να ανακαλύψετε μια άνετη θέση ύπνου. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι βοηθά στην τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από την κοιλιά τους ή ανάμεσα στα πόδια τους. Επίσης, η χρήση μαξιλαριού ή τυλιγμένης κουβέρτας στο μικρό μέρος της πλάτης σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε κάποια πίεση.