Η συζήτηση για τη δυσκοιλιότητα θεωρείται συνήθως ένα πολύ προσωπικό θέμα. Ωστόσο, μια μελέτη από το Loyola University Medical Center έδειξε ότι σχεδόν τα 3/4 των γυναικών αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης, οπότε είναι σίγουρα ένα ζήτημα που αξίζει να συζητηθεί.

Οι δραστικές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι ο κύριος ένοχος για τη δυσκολιότητα, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων επιπλοκών, όπως οι αιμορροΐδες.

Ξεπεράστε, λοιπόν, την αμηχανία και ας περάσουμε στις λύσεις. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα:

1. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

 

Η αφυδάτωση επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητα. Όταν το σώμα σας χρειάζεται νερό, τα έντερά σας επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους και τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε άφθονο νερό, χυμούς και να τρώτε σούπες, ώστε να αυξήσετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας.

2. Φάτε φυτικές ίνες

 

 

Οι φυτικές ίνες ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης και την εντερική λειτουργία. Δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες δεν απορροφώνται ή δεν χωνεύονται από το σώμα, κινούνται μέσω του πεπτικού σωλήνα, ωθώντας όλα τα άλλα εντερικά περιεχόμενα μαζί τους. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν επίσης στη δυσκοιλιότητα απορροφώντας νερό και κατ’ επέκταση κάνοντας τα κόπρανα πιο μαλακά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Προσθέστε ένα μπολ με βρώμη στο πρωινό σας για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσετε τη λειτουργία του εντέρου σας.

3. Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά

 

Το περπάτημα 20 έως 30 λεπτά την ημέρα με μέτριο ρυθμό όχι μόνο καίει θερμίδες και αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή και καρδιαγγειακή αντοχή, αλλά επίσης διεγείρει την εντερική κίνηση.

4. Οργανώστε μικρά και συχνά γεύματα

 

Τα μικρά και συχνά γεύματα σάς χαρίζουν ενέργεια, σας κρατούν χορτάτη και ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε θρεπτικά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5. Πάρτε τον χρόνο σας

 

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας το πρωί. Αφού πιείτε δύο ποτήρια νερό και φάτε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, λογικά θα δείτε βελτίωση στο ζήτημα δυσκοιλιότητας που αντιμετωπίζετε.