Κάθε μέλλουσα μανούλα ανυπομονεί όχι μόνο να κρατήσει στην αγκαλιά της αλλά να νιώσει και νωρίτερα το μωράκι να «κλωτσάει», να μετακινείται δηλαδή καθώς αναπτύσσεται. Αυτές οι μικρές πρώτες κινήσεις μας διαβεβαιώνουν ότι το μικρό σας μεγαλώνει και ότι προετοιμάζεται για να σας γνωρίζει μόλις περάσουν οι εννέα μήνες. Θα νιώσετε τις πρώτες του κινήσεις, κάπου ανάμεσα στην 16η και την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ενώ πρόκειται για το πρώτο σας παιδάκι ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένετε μέχρι και μετά την 25η εβδομάδα. Ορισμένες μητέρες από την άλλη μπορεί να αισθανθούν κινήσεις ήδη από την 13η βδομάδα της εγκυμοσύνης. Είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε το μωράκι σας όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, όπως όταν κάθεστε ή όταν βρίσκεστε ξαπλωμένη.

Πόσο συχνά μετακινείται το μωρό;

Ενδεχομένως να αισθανθείτε μερικές συσπάσεις ή μικρές κινήσεις νωρίς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις κινήσεις αυτές να γίνονται πιο εμφανείς και έντοντες καθώς το μικρό σας αναπτύσσεται. Ήδη από την εικοστή εβδομάδα μπορεί να αισθανθείτε κάποια λακτίσματα ενώ μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνουν σίγουρα θα τα αισθάνεστε πιο έντονα. Τα έμβρυα τείνουν να είναι πιο ενεργά κατά την διάρκεια της νύχτας, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλετι στις διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Εάν βρίσκεστε ήδη στην 25η εβδομάδα και δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται, μην πανικοβληθείτε, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι απλά κοιμάται. Ταυτόχρονα θα ήταν καλό να θυμάστε ότι ορισμένα μωράκια είναι περισσότερο ή λιγοτερο ενεργά από άλλα. Οι πρώτες φορές που θα νιώσετε το μικρό σας να «κλωτσάει» αποτελούν ασύγκριτες στιγμές χαράς και συγκίνησης και σίγουρα ένα από τα καλύτερα μέρη της εγκυμοσύνης.