Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, υπάρχουν συνήθως αρκετά πράγματα που προσβλέπει, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης που χαρίζει το μωρό όταν «κλωτσάει». Οι μικρές του κινήσεις ενώ βρίσκεται ακόμα στην κοιλιά σας αποτελούν ένα από τα ξεχωριστά ορόσημα της περιόδου της εγκυμοσύνης που ειδοποιεί την μέλλουσα μητέρα για τα επίπεδα υγείας του μωρού. Επίσης η συχνότητα που το μωράκι σας μπορεί να «κλωτσάει» δείχνει από νωρίς τις πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως ότι μπορεί να είναι πιο δραστήριο ή ανήσυχο, αφού γεννηθεί. Επιπλέον, μπορεί να είναι και πολύ δραστήριο μεγαλώνοντας. Κάτι άλλο που μπορεί να υποδηλώνει η έντονη  εμβρυϊκή κίνηση για ένα μωρό είναι η αυξημένη υπομονή και ανεξαρτησία.

Γιατί δεν «κλωτσάει» τόσο;

Καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, η μέλλουσα μανούλα και το μωρό της γνωρίζονται πολύ καλά. Αυτή είναι επίσης μια στιγμή που ο δεσμός τους αυξάνεται πραγματικά. Αλλά υπάρχουν στιγμές που οι μητέρες θα παρατηρήσουν ότι το μωρό τους δεν κλωτσάει, ή τουλάχιστον δεν κλωτσούν όσο συνήθως. Αυτό μπορεί να τους κάνει να ανησυχούν, κάτι που είναι φυσικό. Αλλά μερικά από τα πράγματα που μπορούν να το προκαλέσουν είναι φυσιολογικά και περιλαμβάνουν:

*Ορισμένα μωρά μετακινούνται λιγότερο όταν η μαμά είναι δραστήρια

Κάποιος θα σκεφτόταν ότι τα μωρά θα κινούνται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιόδων στις οποίες οι μητέρες τους είναι πολύ δραστήριες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσικό για τις γυναίκες να παρατηρούν ότι τα υγιή ενεργά βρέφη χαλαρώνουν λίγο όταν είναι ιδιαίτερα δραστήριες. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν λιγότερα λάκτισμα από το μωρό τους όταν κάνουν πράγματα όπως η άσκηση. Έτσι, εάν μια μαμά αισθάνεται ότι το μωρό της δεν κινείται τόσο πολύ όσο συνήθως, μπορεί να θέλει να σκεφτεί το επίπεδο δραστηριότητάς της αυτή τη στιγμή. Εάν είναι ιδιαίτερα δραστήρια εκείνη την ημέρα, τότε το μωρό είναι πιθανότατα καλά.

*Ίσως πλησιάζει η στιγμή του τοκετού

Όταν η μέλλουσα μανούλα μεταφέρει το μωράκι μέσα στη μήτρα της για εννέα μήνες, τείνει να γνωρίζει πολύ καλά τις τυπικές κινήσεις του. Επομένως, όταν υπάρχει αλλαγή στα λάκτισμα του μωρού της, είναι πολύ πιθανό να ανησυχεί. Ωστόσο ένας από τους φυσιολογικούς λόγους που το μωράκι σας μπορεί να μην «κλωτσά» όσο συνηθίζει είναι γιατί βρίσκεται στην θέση πριν γεννηθεί. . Όταν μια γυναίκα είναι τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, το μωρό μεταφέρεται συνήθως στην πυελική περιοχή της γυναίκας και η παραμονή του εκεί, μέχρι να γεννηθεί, μειώνει την κινητικότητά του.

*Ορισμένες κινήσεις είναι σχεδόν ανεπαίσθητες

Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό θα μπορούσε να κάνει κάποιες κινήσεις (συμπεριλαμβανομένων λακτισμάτων) που είναι τόσο «απαλές» που η μητέρα του μπορεί να μην τις παρατηρήσει καν.  Έτσι, όταν μια γυναίκα πιστεύει ότι το μωρό της κλωτσάει λίγο λιγότερο από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι ότι το μωρό κάνει πιο απαλές κινήσεις.