Πολλές είναι οι αλλαγές από τις οποίες περνά το σώμα μιας γυναίκας από την έναρξη των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης έως και περίπου ένα χρόνο μετά τον τοκετό, που οι διαφοροποιήσεις σε διάφορες σωματικές λειτουργίες εξακολουθούν να υφίστανται. Μια τέτοια περίπτωση είναι η πρώτη περίοδος μετά την γέννηση του παιδιού. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την κατά προσέγγιση ημερομηνία κατά την οποία θα έχετε την πρώτη σας περίοδο. Η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει έως ένα έτος ή περίπου τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τι να περιμένετε

Η κύηση του μωρού για εννέα μήνες αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία για το σώμα σας, οπότε μόνο λογικό είναι το γεγονός ότι χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Το χρονικό αυτό διάστημα ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν ακανόνιστες ή επώδυνες περιόδους μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, οι πρώτες λίγες περίοδοι είναι διαφορετικές συγκριτικά με εκείνες πριν την εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι οι περίοδοι τους είναι βαρύτερες μετά τον τοκετό. Άλλες διαπιστώνουν ότι το αίμα έχει διαφορετικό χρώμα ή ότι ακόμα και οι κράμπες είναι πιο έντονες από παλιά.

Που οφείλονται οι αλλαγές;

Πολλοί είναι οι λόγοι αναφορικά με την καθυστέρηση της περιόδου μετά από τον τοκετό. Οι συνηθέστεροι, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

  • Η μήτρα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει στο πρότερο μέγεθός της.
  • Τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται.
  • Ο θηλασμός επηρεάζει τις ορμόνες και τα επίπεδά τους.

Γιατί η πρώτη περίοδος μπορεί να είναι πιο οδυνηρή;

Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό ενδεχομένως να είναι πιο οδυνηρή. Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως στους ακόλουθους λόγους:

  • Αυξημένη ένταση των κραμπών της μήτρας.
  • Ορμόνες του θηλασμού.