Μετά τον ερχομό του πρώτου σας παιδιού και την ανάκαμψη του σώματός σας από τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές είναι οι γυναίκες που αναρωτιούνται πότε θα ξεκινήσουν τις προσπάθειες για το νέο μέλος της οικογένειας. Ωστόσο πολλές είναι οι γυναίκες που αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη περίοδος για μια δεύτερη εγκυμοσύνη, πότε είναι ασφαλές τόσο για το έμβρυο όσο και για την ίδια.

Πόσο σύντομα είναι δυνατή μια δεύτερη εγκυμοσύνη;

Κατά την ωορρηξία απελευθερώνεται το ωάριο, το οποίο χρειάζεται το σπέρμα για να γονιμοποιηθεί. Η ωορρηξία πρέπει να συμβεί για να είναι δυνατή η σύλληψη. Σύμφωνα με ειδικούς, οι γυναίκες αρχίζουν την ωορρηξία για πρώτη φορά μετά την γέννα μεταξύ 6 εβδομάδων και 13 εβδομάδων. Εάν δεν θηλάζετε, πιθανότατα θα έχετε ωορρηξία νωρίτερα μετά τον τοκετό συγκριτικά με μια μητέρα που θηλάζει. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος ακόμη και πριν την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εντός του οποίου θα έρθει η περίοδος σας μετά τον ερχομό του παιδιού. Μερικές γυναίκες συνήθως δεν έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου. Άλλες μπορεί να έχουν ωορρηξία πριν την πρώτη περίοδο.

Ποια είναι η πιθανότητα να μείνετε έγκυος μετά τον τοκετό;

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις μητέρες να επανέλθουν στην σεξουαλική τους ζωή μετά την τέταρτη έως την έκτη εβδομάδα κατόπιν του τοκετού. Σε γυναίκες που δεν θηλάζουν, η περίοδος αρχίζει εντός της έκτης έως και την δωδέκατη εβδομάδα μετά τον τοκετό. Εάν θηλάζετε, η πρώτη περίοδος μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια η πρώτη μετά τον τοκετό ωορρηξία.

Πότε είναι ασφαλές να μείνετε έγκυος ξανά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα ήταν καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον δώδεκα μήνες έως και δεκαοκτώ μήνες μετά τον τοκετό πριν την δεύτερη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων είναι καλό να περιμένει κανείς τουλάχιστον έξι μήνες ή περισσότερο πριν αποκτήσει άλλο παιδί. Όλες αυτές οι προφυλάξεις αποτρέπουν μελλοντικές επιπλοκές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην επόμενη εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος ερχομός του παιδιού.