Είστε έγκυος και δεν θα μπορούσατε να νιώθετε πιο ενθουσιασμένη. Τα συμπτώματά σας είναι αδύνατο να αγνοηθούν – ειδικά η πρωινή αδιαθεσία – αλλά μπορεί να έχετε απορίες σχετικά με το πότε η κατάσταση της εγκυμοσύνης σας θα γίνει εμφανής σε όλους τους άλλους.

Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν είστε ακόμη έτοιμη να ανακοινώσετε το χαρμόσυνο γεγονός στον κόσμο, θα χρειαστεί λίγος καιρός πριν αρχίσει να φαίνεται η εγκυμοσύνη σας, αλλά ίσως να μην έχετε και τόσο χρόνο όσο νομίζετε. Άλλωστε, κάθε σώμα είναι διαφορετικό, όπως και κάθε εγκυμοσύνη.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα και τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη φουσκωμένη κοιλίτσα σας.

 

 

Πότε αρχίζει να φαίνεται η πρώτη εγκυμοσύνη;

 

Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη, αλλά ο αριθμός των εγκυμοσύνων που είχατε μπορεί να επηρεάσει το πόσο νωρίς αρχίζει να φουσκώνει η κοιλίτσα σας.

Συνήθως, ωστόσο, δεν θα έχετε μια φουσκωμένη κοιλιά στο πρώτο σας τρίμηνο – ειδικά αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια φουσκωμένης κοιλίτσας στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, μεταξύ των 12 και 16 εβδομάδων κύησης.

Ίσως αρχίσει να φουσκώνει η κοιλιά σας κοντά στις 12 εβδομάδες εάν έχετε μικρότερο βάρος και πιο κοντά στις 16 εβδομάδες εάν έχετε μεγαλύτερο βάρος.

Πότε αρχίζει να φαίνεται η δεύτερη εγκυμοσύνη;

 

Εάν διανύετε τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, μην εκπλαγείτε εάν η κοιλίτσα σας φουσκώσει νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύξετε μια φουσκωμένη κοιλίτσα κατά το πρώτο τρίμηνο αν δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη σας.

Μια προηγούμενη εγκυμοσύνη μπορεί να τεντώσει τους μυς του στομάχου σας, και μερικές φορές, αυτοί οι μύες δεν επιστρέφουν στο αρχικό τους μέγεθος. Λόγω αυτής της αλλαγής, μια φουσκωμένη κοιλίτσα μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα.

Πότε αρχίζει να φουσκώνει η κοιλιά σας όταν περιμένετε δίδυμα;

 

Εάν περιμένετε δίδυμα ή περισσότερα μωράκια, θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να φαίνεται η εγκυμοσύνη σας πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η μήτρα σας πρέπει να μεγαλώσει για να φιλοξενήσει περισσότερα από ένα μωρά. Έτσι, ενώ στην περίπτωση μιας μανούλας που περιμένει ένα μωράκι η εγκυμοσύνη μπορεί να μην είναι ορατή παρά μόνο μετά από 3 ή 4 μήνες, σε εσάς μπορεί να φαίνεται ήδη στις 6 εβδομάδες.

Γιατί σε κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι εμφανής νωρίτερα;

 

Είτε πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη είτε για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, ίσως νιώθετε ότι φαίνεται πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες γυναίκες που γνωρίζετε. Ίσως παίρνετε βάρος περίπου στις 6 έως 8 εβδομάδες – κάτι που στο μυαλό σας είναι αρκετά νωρίς.

Ωστόσο, μια εξήγηση για μια πρώιμα φουσκωμένη κοιλίτσα θα μπορούσε να είναι κατακράτηση υγρών. Η αύξηση των ορμονών μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να συγκρατήσει υγρά. Έτσι, αυτό που πιστεύετε ότι οφείλεται στο μωρό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα φουσκωμένο στομάχι. Το να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και να έχετε μικρότερα γεύματα μπορεί να περιορίσει το φούσκωμα.

Επίσης, το σχήμα της μήτρας σας επηρεάζει το πόσο σύντομα αρχίζει να γίνεται εμφανής η εγκυμοσύνη σας. Για παράδειγμα, αν η μήτρα σας γέρνει προς τα εμπρός, μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα η φουσκωμένη κοιλίτσα.

Η διάσταση κοιλιακών είναι μια άλλη πιθανή εξήγηση. Αυτό συμβαίνει όταν οι μεσο-κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται και δημιουργούν μια διόγκωση. Αυτή η διόγκωση μπορεί να δώσει την εμφάνιση μιας πρόωρης κοιλίτσας.

Λάβετε υπόψη ότι το σωματικό βάρος καθορίζει επίσης το πότε φουσκώνει η κοιλιά σας. Κάποια με μικρότερη μέση πιθανότατα θα έχει νωρίτερα φουσκωμένη κοιλίτσα.

*Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία έχετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.