Καθώς το σώμα σας μεγαλώνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε σποραδικά ή και μη την εμφάνιση ραγάδων. Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν το σώμα σας διέρχεται ταχεία ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50-90% των εγκύων γυναικών θα εμφανίσουν ραγάδες κάποια στιγμή πριν τον τοκετό. Οι ραγάδες εμφανίζονται πιο συχνά στην κοιλιά σας, αλλά μπορεί επίσης να τις βρείτε στα πόδια, τα χέρια και ακόμη και στην πλάτη σας. Για ορισμένους είναι δύσκολο να τις αποφύγετε, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

*Διατηρήστε το βάρος σας υπό έλεγχο

Μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, ακολουθήστε τα μέτρα που χρειάζεστε για να ελέγξετε την αύξηση βάρους σας. Η παρακολούθηση της ζυγαριάς μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αποκτήσετε βάρος πολύ γρήγορα, αποτρέποντας έτσι και τις ραγάδες από το να εμφανιστούν. Σύμφωνα με το Medical News Today, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά συνολικά 25–35 κιλά επιπλέον για τις έγκυες γυναίκες με υγιές βάρος. Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες πριν από την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να προσθέτουν περισσότερα από 15-30 κιλά.

*Οι ραγάδες δεν αγαπούν την ενυδάτωση

Για αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένη καθ’όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να διατηρείτε το δέρμα σας απαλό και ελαστικό είναι το κλειδί για την αποτροπή ραγάδων. Να πίνετε άφθονο νερό καθώς σας βοηθά να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας απαλή και ενυδατωμένη. Το μαλακό δέρμα δεν τεντώνεται τόσο εύκολα όσο το ξηρό δέρμα. Το ενυδατωμένο δέρμα «χαρίζει» περισσότερο πολύτιμο χώρο για να καταφέρετε να αυξήσετε το βάρος σας, δίχως τελικά να εμφανίσετε ραγάδες. Αποφύγετε ποτά όπως τον καφέ ή τα αναψυκτικά, τα οποία όχι μόνο δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ραγάδων.

*Σημαντική και η εξωτερική ενυδάτωση

Εξίσου σημαντική είναι και η εξωτερική ενυδάτωση για την αποφυγή των ραγάδων. Ενυδατώστε τα σημεία που αναμένεται να εμφανιστούν ραγάδες όπως η κοιλιά, οι γοφοί, το στήθος σας. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητά του και είναι λιγότερο πιθανό να χάσει την φόρμα του ή να εμφανίσει ραγάδες, καθώς το μωράκι σας μεγαλώνει και εσείς αυξάνετε το σωματικό σας βάρος. Μόλις ξυπνήσετε το πρωί, δοκιμάστε να βάλετε μια κρέμα που περιέχει βιταμίνη Ε, λάδι καρύδας ή βούτυρο καριτέ. Τη νύχτα, δοκιμάστε ένα θρεπτικό λάδι για το δέρμα μετά από ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους για να «κλειδώσετε» για περισσότερες ώρες την υγρασία στο δέρμα.